Olomouc bude mít bezbariérovou online mapu

16. leden 2013

Na webových stránkách Olomouce už začala fungovat online bezbariérová mapa města. Obyvatelům i návštěvníkům, kterým překážky ztěžují běžný život, nabízí novou možnost naplánovat si cestu tak, aby se bariérám vyhnuli.

V online mapě se dá dohledat, kudy hlavní tahy vedou, barevně je odlišena kvalita povrchu, překonatelnost překážky a informace o bezbariérovosti zastávek městské hromadné dopravy.

Výhodou online mapy je možnost její aktualizace, upozorňuje náměstkyně primátora Eva Machová (TOP 09):

„V současné době jsou tam zejména bezbariérové trasy, kde jsou přechody, kde jsou překážky, jak to na území města vypadá. Naposledy jsme upravovali Lazeckou ulici, kde byl zprovozněn nový bezbariérový přechod.“

„Nyní připravujeme tu část od Střelnice směrem nahoru, Ladova ulice. Máme vše připravené pro předložení k projednání i do Prahy pro získání finančních prostředků,“ dodala Machová.

Ostrý provoz online bezbariérové mapy Olomouce začne v únoru. Budou tu také data o přístupnosti turistických cílů, veřejných služeb a dalších důležitých objektů. Mapy jsou k dispozici také v tištěné podobě v informačním centru.

Za projekt Bezbariérová Olomouc získalo město už několik ocenění. Naposledy v roce 2011 cenu Evropské komise za využití informačních a komunikačních technologií pro osoby se zdravotním postižením.

autor: bam
Spustit audio