Olomouc bude příští týden hostit 37. ročník festivalu Prix Bohemia Radio. Představí Nevidomého fanouška, napoví, jak vyrobit úspěšný podcast i to, jaké povídky píše umělá inteligence

14. říjen 2021

Pracovníci Českého rozhlasu finišují s posledními přípravami mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio. Konat se bude příští týden v Olomouci. Návštěvníci přehlídky se můžou těšit například na sérii povídek napsaných umělou inteligencí. 

Od pondělí do čtvrtka se můžou návštěvníci těšit na poslech soutěžních finálových příspěvků z Česka i dalších evropských zemí. „Co bych chtěl vyzdvihnout, je to, že se nám do 4 kategorií přihlásilo 96 děl,“ doplňuje generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Novým čestným prezidentem, který převzal štafetu po Haně Maciuchové, je Igor Bareš. „Mám velmi rád četby na pokračování, kde u toho mikrofonu je ta atmosféra velmi osobní. Je to práce, která mě osobně interesuje, zajímá a rozhodně baví,“ popsal Bareš.

Na olomouckém náměstí můžou lidé navštívit Kavárnu POTMĚ. Část programu si můžou užít i nevidomí a slabozrací díky projektu Nevidomý fanoušek. Původně díky komentátorům přibližoval fanouškům sportovní přenosy, teď si projekt můžou zájemci vyzkoušet i při uměleckém zážitku. „Na divadelním představení Transky, body, vteřiny, na které přijdou zrakově postižení, slabozrací a nevidomí, bude Markéta Huberová zajišťovat speciální komentář pro hosty,“ říká Gabriela Drastichová z nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška.

Prix Bohemia Radio nabídne i sérii povídek napsaných umělou inteligencí s názvem Digitální spisovatel. Výsledkem jsou povídky v žánru sci-fi, historický a milostný příběh či detektivka.

autor: bam
Spustit audio