Olomouc je mé rodné město a mám na ni krásné vzpomínky, říká Hana Talpová

Hostem Větrníku Českého rozhlasu Olomouc byla herečka a zpěvačka Hana Talpová. Rodačka z Olomouce je také vynikající dabérkou, svůj hlas propůjčila například Jessice Fletcherové v seriálu To je vražda, napsala. S profesorkou zpěvu a interpretace i stále velmi aktivní herečkou si povídal Richard Pachman.

„Narodila jsem se na Ječmínkově náměstí na Nové ulici, v domě, který tam dnes už není. Jako malá jsem se pídila po tom, kdo to ten Ječmínek byl,“ vzpomíná Hana Talpová. Dětství prožila v Neředíně a později ve Štítného ulici nedaleko parku.

Na olomoucké parky herečka vzpomíná obzvlášť ráda. „Tatínek byl úžasný muzikant a každou sobotu nebo neděli mě vodil po kolonádě, kde ho všichni zdravili. Tam byly pravidelně krásné koncerty a dávali jsme si tam tlačenku nebo syrečky. Tatínek mi v mých devíti letech dovolil dát si dokonce malé pivo!“ vypráví Talpová s úsměvem.

Do divadla chodila jako malá tajně

V Olomouci se herečka také poprvé setkala s divadlem. „Naše rodina měla lóži v Moravském divadle Olomouc, tehdy v Divadle Oldřicha Stibora, tam jsem jako malá tajně s rodiči chodila, protože děti do divadla nemohly,“ říká Talpová o svých prvních divadelních zážitcích.

Dětství však Haně Talpové přineslo i těžké chvíle. Její tatínek byl vězněn za války i po nástupu komunistického režimu, maminka brzy zemřela. Otec Hany Talpové byl učitel a amatérský muzikant a své dceři byl vždy velkou inspirací. „Vždy jsem moc chtěla jít na konzervatoř. Tatínek mi cestou na přijímačky ve vlaku vysvětloval, co jsou to trioly,“ říká herečka a zpěvačka, která strávila svá studentská léta v Brně a později v Praze.

Od operního zpěvu k televizi a dabingu

„Pan režisér Mach si mě na konzervatoři vybral do filmu Florenc 13:30. Díky tomu jsem hrála poprvé ve filmu a zároveň jsem přestoupila na školu do Prahy. Původně jsem studovala operní zpěv,“ dodává Talpová. K šansonům, které považuje za krásné spojení divadla a hudby, se poprvé dostala v libereckém divadle. Následovalo angažmá v Karlínském divadle, kde herečka působila čtyřicet let.

Kromě divadla účinkovala Hana Talpová ve filmu a v televizi, ztvárnila celkem 88 rolí. V roce 2013 obdržela Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu. Proslavila se zejména postavou Jessicy Fletcherové, které propůjčila svůj hlas v seriálu To je vražda, napsala.

Přestože život Hany Talpové nebyl vždy růžový, zůstává nezlomnou optimistkou. „Jsem s celým svým životem spokojená. Nevím, jestli se dá recept na štěstí implantovat na všechny, ale myslím, že my lidé si často sami děláme zbytečné problémy. Měli bychom si užívat dne a radovat se z něj. Vždy to nějak dopadne,“ uzavírá Talpová s úsměvem.

autor: Richard Pachman
Spustit audio