Olomouc je nejbáječnější místo pro život, říká dobrodruh a cestovatel Michal Kalman

13. červenec 2017

Alespoň dva životy by potřeboval kdokoliv jiný, aby zvládl tolik aktivit, jako Michal Kalman. Plaví se na historických plachetnicích, zajímá se o arktické a antarktické oblasti, procestoval celý svět, vede dobrodružné výpravy i několik výzkumných a rozvojových projektů o životním stylu, učí na vysoké škole, rád běhá a věnuje se své ženě a dětem. To vše s úsměvem sobě vlastním.

K aktivnímu způsobu života Michala Kalmana přivedla vlastní lenost. Když se kluk z malé valašské vesnice rozhodl přivydělat si na brigádě, brzy pochopil, že například práce ve skladu v supermarketu ho opravdu živit nemůže. A tak už v sedmnácti odjel brigádničit do zahraničí. A cestování mu už zůstalo pro celý život.

Když bylo Michalovi „náct“, chtěl cestovat se skupinou kamarádů. Jak se ale blížil termín odjezdu, postupně jeden po druhém odpadávali a letenku si Michal nakonec vždy šel koupit sám.

Proč právě láska ke starým plachetnicím, které jsme mohli vidět třeba v Pirátech z Karibiku?

Cesta na Antarktidu

Poprvé se s takovými koráby Michal setkal v přístavu v Jihoafrické republice. Velkolepý pohled na klasickou plachetnici s napnutými plachtami nebo kotvící v přístavu připomíná dávné časy plné dobrodružství, romantiky a národní hrdosti.

Plavit se na takové plachetnici, to je podle Michala Kalmana vzrušení, napětí i nebezpečí, ale hlavně okouzlení na celý život.

A s kým se vlastně Michal Kalman plaví?

Cesta na Antarktidu

Například s mužem s amputovanou nohou, nebo s osmdesátiletou paní s tímto životním postojem: „Vím, že jsem stará a takovou nebezpečnou cestu nemusím přežít. Ale raději zemřu uprostřed dobrodružství, než doma u televize!“

Taková posádka se plavila právě před rokem z Argentiny do Antarktidy. A přes všechna varování tamních úřadů cestu nevzdali, zvládli a užili si ji.

A kam se Michal Kalman nejraději vrací a co si přiváží ze svých cest?

Poznání, že čím chudší země, tím milejší lidé. Že vyspělost České republiky je stále na vysoké úrovni a že i navzdory obrovským politickým kotrmelcům žije česká společnost stále v blahobytu. A že ze všeho nejlépe je mu stejně v jeho třech domovských přístavech.

V Lemmeru, malebném městečku na severu Holandska, kde má jeho společnost zakotvených třicet historických plachetnic, v St. Andrews se třetí nejstarší britskou univerzitou a především v Olomouci, kde žije se svou rodinou, kde sídlí jeho alma mater a o níž říká: „Olomouc je nejbáječnější místo pro život!“.

Cesta na Antarktidu
autor: zos
Spustit audio