Olomouc křižují auta plná knih. Začalo největší stěhování v historii vědecké knihovny

5. březen 2019

V Olomouci začalo největší stěhování knih v téměř pětisetleté historii tamní vědecké knihovny. Do nového depozitáře v městské části Hejčín už zamířila první nákladní auta naložená pečlivě seřazenými knížkami a dokumenty. Vozí je tam z původních nevyhovujících skladů knihovny. Během několika měsíců projde rukama stěhováků a knihovníků zhruba milion a čtvrt svazků. 

Vozíky s několika řadami knih nad sebou už stěhovací firma vyváží výtahem do patra nového depozitáře. V klimatizované místnosti si je už přebírá knihovnice Jitka Šimečková.

„Knížky už jsou očištěny. Čistili jsme je asi dva roky, tak teď sledujeme, aby byla dodržena souvislá signaturová řada, abychom je našli,“ přibližuje Šimečková. Knížky budou mít v novém depozitáři více místa a hlavně lepší podmínky - stálou teplotu a vlhkost a nebudou na denním světle. V původních skladech podle něj knížky doslova trpěly.

Stěhování by se podle zástupce ředitelky Miloše Korhoně nemělo čtenářů knihovny výrazně dotknout. Stěhování knih po Olomouci bude trvat čtyři a půl měsíce. Vědecká knihovna je druhou nejstarší a třetí největší v Česku.

autor: bam
Spustit audio