Olomouc pokračuje v kontrolách budov v centru města

13. listopad 2012

Do čtrnácti dnů mají olomoučtí radní navrhnout systém technických kontrol domů v městské památkové zóně. Po pádu štítové zdi a střešní římsy z olomoucké polikliniky magistrát nechává prověřit technický stav budov v městském majetku i soukromých nemovitostí. První vlna zasáhne přes sto budov včetně gotického kostela sv. Mořice.

Odborníci tento týden prověří dva domy na Dolním náměstí v Olomouci. Technický stav budov v centru města začali zkoumat poté, co před měsícem spadla římsa z polikliniky Spea. Kontrola v předchozích dnech odhalila také uvolněné zdivo na budově radnice.

"Kontrola statiků a stavebních techniků zařadila budovu radnice mezi objekty, které nemají střešní římsu zcela v pořádku. Město okamžitě po tomto zjištění nechalo vymezit prostor okolí radnice, kde je veřejnosti vstup zakázán," uvedla mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

Zatímco kontroly městského majetku už začaly, radní teď řeší, jakým způsobem finančně pomohou soukromým majitelům. Ti by mohli za příspěvek města nechat prověřit technický stav svých budov.

Blanka Mazalová

Spustit audio