Olomouc řeší spor o kluziště na Dolním náměstí. Jedná se o černou stavbu, píše se ve stížnosti

12. listopad 2018

Ledová plocha pod širým nebem je už několik let součástí vánočních trhů v centru Olomouce. Stojí na Dolním náměstí přímo uprostřed městské památkové rezervace, což se nelíbí památkářům. Obyvatelům okolních domů zase vadí hluk spojený s provozem kluziště. Magistrát navíc dostal stížnost, že se jedná o černou stavbu.

Někteří jsou s kluzištěm spokojení, třeba paní Sylva: „Nechodím bruslit, umím bruslit a kluziště mi tady určitě nevadí.“ Kateřina, která pracuje v kavárně těsně vedle kluziště, ale nadšená není. „Nestíháme splachovat záchod a odbavovat frontu na toalety. Spíš je to pro nás zátěž,“ komentuje.

Situaci sleduje i Karel Krečman. Opakovaně si stěžuje na magistrátu, kluziště podle něj odporuje stavebnímu zákonu. „Několik let opakující se problém, černá stavba. Podle zákona, byť dočasná kovová stavba, musí podléhat stavebnímu řízení a roky tady nic neprobíhá,“ říká místní obyvatel.

Magistrát ústy mluvčí Radky Štědré oponuje. Kvůli opakovaným stížnostem si nadřízeným krajským úřadem nechal potvrdit, že může v tomto případě sloučit územní rozhodnutí a stavební povolení. „Stavební úřad ve věci stavby kluziště postupuje v souladu se stavebním zákonem, to znamená, že na místě vykonává kontrolní prohlídky, a v případě, že by shledal jakékoliv nedostatky, bude postupovat tak, jak mu ukládá zákon. Běžně mezi ten postup patří například to, že zahájí řízení o dodatečném povolení stavby či řízení k odstranění stavby,“ uvedla mluvčí.

Bruslení v těsné blízkosti památek

Národnímu památkovému ústavu a komisi městské části se ale nelíbí, že je kluziště na Dolním náměstí v samém srdci druhé největší památkové rezervace v Česku. Upozorňovaly na problémy s umístěním kluziště těsně vedle kulturních památek i na poškozenou historickou dlažbu. Karel Krečman podal podnět i na Památkovou inspekci Ministerstva kultury. „Památkáři včetně Památkové inspekce Ministerstva kultury se vyjádřili zcela jasně, že tady to kluziště už nebude,“ tvrdí Krečman.

Památkový odbor magistrátu ale podle mluvčí Radky Štědré místo pro kluziště na Dolním náměstí oficiálně vyměřil a schválil. „Podle názoru památkářů stavba a provoz kluziště nijak neohrožuje kulturní hodnoty na náměstí ani historickou dlažbu,“ dodává Štědrá.

Kauzu kluziště teď má na stole a stále v jednání nadřízený krajský úřad. Kvůli sporům o umístění ledové plochy uspořádala radnice už loni anketu. Lidé v ní dali přednost bruslení právě na Dolním náměstí a radnice jejich přání respektovala.

Provozovatelem Vánočních trhů je Kulturní Olomouc o.p.s. Podle vyjádření jejího mluvčího Pavla Crhana společnost splnila všechny smluvní podmínky dané městem.

autor: bam
Spustit audio