Olomouc se rozrůstá o 23 tisíc lidí. Na Univerzitě Palackého začíná akademický rok

22. září 2014

V Olomouci ode dneška přibude dalších zhruba třiadvacet tisíc lidí. Na většině fakult Univerzity Palackého totiž začíná nový akademický rok. Největší zájem o studium hlásí tradičně filozofická a pedagogická fakulta. Univerzita letos nabídla studentům celkem přes tři stovky oborů.

Mezi nejžádanější obory patří také všeobecné a zubní lékařství, dále obor právo a psychologie na filozofické fakultě. Renomé si získala i speciální pedagogika a učitelství pro mateřské školy.

„Je to výzva, takže se těším. Mám výzvy ráda,“ svěřuje se nesmělá blondýnka Olga Grulichová. Právě dnes se stává opravdovým vysokoškolákem a vybrala si nelehký obor - Matematika a ekonomie zaměřená na bankovnictví a pojišťovnictví na přírodovědecké fakultě. Dnes ji čeká akademická premiéra.

Zatím je Olga plná očekávání a tak trochu i obav z neznámého. Ale protože je velmi odpovědná, těsně před začátkem akademického roku se absolventka obchodní akademie přihlásila na dobrovolné kurzy matematiky. Učitelé z přírodovědecké fakulty jim tak prý už dopředu pěkně provětrali křidýlka.

Zatímco Olga vstupuje do nového akademického roku s rozechvěním, Věra Netopilová z bufetu v budově přírodovědecké fakulty už se studentů nemůže dočkat. Prázdniny jsou prý nuda. Když to kolem ní hučí jak ve včelíně, je spokojená. K pultu chodí studenti od časného rána do pozdního odpoledne.

autor: bam
Spustit audio