Olomouc už není městem květin, výstaviště Flora i město připravují změny k lepšímu

28. prosinec 2018

Velkou výzvou pro politiky i vedení olomouckého Výstaviště Flora je budoucnost kdysi slavných květinových výstav. A také podoba parků v srdci města. 

„Olomouc – město květin, to už dávno není pravda. Byli bychom samozřejmě rádi, kdyby se tato značka do Olomouce vrátila,“ na rovinu přiznává náměstek primátora Pavel Hekela z hnutí spOLečně, který má výstaviště na starosti.

„Dobře si uvědomujeme, že sláva výstav Flory trošku zašla. My bychom rádi dobrou pověst obnovili. Je třeba podobu Flory pozvednout. Musí se připravit projekt, na kterém budou spolupracovat kvalitní odborníci,“ dodává. A kontaktovat zmíněné odborníky, to bude právě starost Pavla Hekely.

Jarní etapa výstavy Flora Olomouc 2016

„Devalvujeme to tím, že to děláme tak často. Ani pro ty vystavovatele to pak nemusí být tak atraktivní,“ přizvukuje primátor Miroslav Žbánek z ANO, kterému připadají tři květinové výstavy ročně příliš.

Předseda představenstva Výstaviště Flora a radní za ODS Jan Holpuch je spokojený s tím, že na příští rok bude v rozpočtu o 20 procent víc peněz než letos na údržbu parků a čeká viditelnou změnu. Další tři miliony chtějí radní dát právě na jednu z etap výstavy Flora, pravděpodobně na jarní.

I toto je kdysi slavná Flora Olomouc

„To výstavnictví, jak se ukazuje, aby mělo alespoň úroveň v rámci střední Evropy, tak se neobejde bez toho, aby ho město přímo finančně dotovalo. Vede to k tomu, že tam jsou stánkaři, prodejci ponožek a podobně. Návštěvníci mají obdivovat krásu květin, ale tu musí Flora zaplatit ze vstupného a z pronájmu prodejních ploch, a to je začarovaný kruh,“ přibližuje Holpuch.

Stejně důležité jako budoucnost květinových výstav je i stav parků a zeleně v centru města. Vylepšit ji se snaží už teď v zimě a vedení města slibuje, že na ní bude dál intenzivně pokračovat i během roku.

autor: bam
Spustit audio