Olomouc v březnu hostí další ročník mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby PRIX BOHEMIA RADIO

9. březen 2018

Již třetím rokem v řadě pořádá Český rozhlas v Olomouci prestižní mezinárodní festival rozhlasové tvorby PRIX BOHEMIA RADIO, tentokrát od pondělí 19. do čtvrtka 22. března.

Soutěžní přehlídka s mezinárodní účastí probíhá v úzké spolupráci se statutárním městem Olomouc a Univerzitou Palackého v Olomouci. Čestnou prezidentkou festivalu je i v letošním roce herečka Hana Maciuchová, která se bude festivalu účastnit po celou dobu jeho konání, a návštěvníci ji tak mohou potkávat na řadě akcí hlavního i doprovodného programu. Cílem PRIX BOHEMIA RADIO 2018 je zvyšování kvality rozhlasové tvorby a oslovení široké veřejnosti se zájmem o kulturu a mluvené slovo.

Vstup na většinu festivalových akcí je zdarma a účastníci se mohou těšit na veřejné poslechy rozhlasové tvorby, diskuze a semináře s rozhlasovou tématikou, koncerty i divadelní představení. V rámci vlastní soutěže jsou vyhlášeny kategorie Drama, Dokument a Reportáž. Hlavním programem přehlídky jsou veřejné poslechy finálových soutěžních pořadů v jednotlivých kategoriích, které budou za účasti mezinárodní poroty probíhat během prvních tří dnů festivalu v Divadelním sále a ve Filmovém sále Uměleckého centra Univerzity Palackého v Olomouci.

Festival zahájí Rozhlasový Big Band Gustava Broma

Slavnostní zahájení festivalu se uskuteční v pondělí 19. března 2018 navečer v koncertní síni Reduta Moravské filharmonie Olomouc, kde Rozhlasový Big Band Gustava Broma doprovodí Martina Chodúra, Moniku Bagárovou, Celeste Buckingham či Roba Opatovského.

V úterý 20. 3. 2018 zpestří doprovodný program americká dokumentaristka Karen Werner se svým workshopem PRESSPEKTIVY a také divadelní představení Ticho, nahrává se!. Autorská inscenace v režii Zuzany Burianové pojednává o složité situaci (nejen) rozhlasových žurnalistů v době protektorátu. Představení začíná v 18 hodin v novém sále Divadla na cucky na Dolním náměstí v Olomouci. Ve Velkém studiu Českého rozhlasu Olomouc také proběhne beseda s Marií Woodhamsovu, reportérkou Českého rozhlasu ve Vídni. Tu na besedě bude doprovázet generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Miroslav Vitouš a Emil Viklický na jednom pódiu

Ve středu 21. 3. 2018 je pro širokou veřejnost přichystána prezentace dvou projektů regionálních stanic Českého rozhlasu, kterou pořádá Sdružení pro rozhlasovou tvorbu. Představí se projekt olomouckého studia Ostrov Olomouc a projekt severočeského studia Severočeské rozhledny.

V podvečer se na Univerzitě Palackého v Olomouci uskuteční pod taktovkou Českého rozhlasu Plus veřejná debata na téma Rusko – přítel, nebo hrozba?. Večer je ve Velkém studiu Českého rozhlasu Olomouc věnován unikátnímu koncertu kontrabasisty Miroslava Vitouše, výrazného představitele českého i světového jazzu, a neméně známého pianisty Emila Viklického, olomouckého rodáka. Dlouhý středeční program zakončí populární hudební akce Radio Wave Live Session v místním Jazz Tibet Clubu.

Závěrečným dnem PRIX BOHEMIA RADIO 2018 je čtvrtek 22. 3. 2018, kdy kromě pokračujících akcí pro děti pořádaných Radiem Junior v prostorách Pevnosti poznání a doprovodného programu Katedry divadelních, filmových a mediálních studií UP bude hlavní pozornost upřena k zakončení festivalu v Arcibiskupském paláci. Slavnostní večer s vyhlášením výsledků ve všech třech kategoriích bude v moderaci známého hlasu Českého rozhlasu Jitky Novotné živě přenášen na vlnách Českého rozhlasu Dvojka.

Budeme vysílat přímo z náměstí

Po celou dobu festivalu bude na Horním náměstí v Olomouci opět umístěn speciální přenosový vůz Českého rozhlasu, tzv. R-stream, ze kterého bude Český rozhlas živě vysílat spoustu pořadů, namátkou Mikrofórum na stanici Radiožurnál, Mozaiku na Vltavě nebo Hosta do Domu na Dvojce. Také Český rozhlas Olomouc se zapojí do živého vysílání z R-streamu, a to ve středu od 9 do 18 hodin.

Médium veřejné služby Český rozhlas jako pořadatel Mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby PRIX BOHEMIA RADIO 2018 věří, že nabídka rozhlasové tvorby přiláká nejen odborníky „rozhlasáky“, ale osloví i obyvatele Olomouce a okolí a přispěje tak k narůstajícímu renomé města i celého kraje.

Kompletní program najdete zde.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.