Olomouc v rámci Mezinárodního dne seniorů nabízí dva týdny plné aktivit

1. říjen 2013

Právě dnes je Mezinárodní den seniorů. Olomoucký magistrát proto až do příštího týdne připravil pro starší občany řadu akcí. Kromě přednášek a praktických rad to jsou například bezpečná cvičení pro seniory, divadelní a filmová představení, slavnostní mše nebo tréninky paměti.

Obyvatelé Olomouce stánou a lidí ve věku nad 60 let teď ve městě tvoří téměř čtvrtinu. Důchodci a důchodkyně 21. století ale chtějí prožívat podzim života naplno. Bavit se, cestovat a učit se novým věcem, potvrzuje Zdislav Doleček z olomouckého magistrátu.

„Chtějí trávit čas aktivně, protože toto jsou věci, kdy oni nesedí pasivně, neposlouchají, ale sami dělají, tvoří, doplňují a člověk se rozvíjí opravdu v každém věku. Chtějí se učit internet a mají další požadavky. Chceme umět upravovat fotografie, videa. Chuť tam opravdu je,“ říká.

Olomoucká radnice proto připravila pro seniory téměř dva týdny plné akcí. Dnešek je ve znamení dní otevřených dveří u ošetřovatelské a pečovatelské služby, sdružení Pamatováček nebo Maltézské pomoci. Více se také mohou seznámit s internetovou poradnou pro seniory.

Ve středu si mohou zájemci bezpečně zacvičit jógu, zjistit, v čem může zvlášť zranitelným obětem trestných činů pomoci Kruh bezpečí, a pro šikovné důchodce bude ve čtvrtek otevřená výtvarná dílna.

Trénink paměti zajímá spíš mladší ročníky

Stále větší zájem je o tréninky paměti. Ty si mohou příchozí vyzkoušet v pátek dopoledne v klubu seniorů v Javoříčské ulici. Podle Zdislava Dolečka ale zájem o ně mají především lidé středního věku.

„Paměť je sval, který je potřeba trénovat jako jakýkoli jiný sval na těle. Tak to opravdu funguje. Paradoxně tam nechodí skoro žádní senioři, ale v poslední době tam je hodně třicátníků, čtyřicátníků a padesátníků,“ poukazuje Doleček a dodává:

„Zjišťují, že mají problémy s pamětí, neudrží některé informace. Častokrát si nechávají testovat paměť a bohužel i potvrzují to, že u mladších ročníků se problémy s pamětí objevují.“

Tento týden v sobotu si senioři mohou ještě zajet na Svatý Kopeček. V deset hodin se koná bohoslužba a poté prohlídka blízkého okolí baziliky s průvodcem. Kdo se chce i v pozdějším věku vzdělávat, určitě si nenechá příští týden v úterý ujít přednášku o nabídkách Univerzity třetího věku.

Knihomolové by se do internetové studovny olomoucké knihovny měli vypravit na Hodinku čtení pro starší a pokročilé. V úterý 15. října akce pro seniory vyvrcholí jazzovým koncertem Josefa Zímy, Zorky Kohoutové a Richarda Adama v Redutě Moravského divadla. Kompletní seznam akcí najdete na internetových stránkách města Olomouce.

autor: bam
Spustit audio