Olomouc zažila svátek jezdeckého sportu. Parkurovou Grand Prix vyhrála Němka Jörne Spreheová

25. červen 2018

Dva čeští jezdci skončili v prestižní Grand Prix na světovém poháru v Olomouci těsně za vítěznou Němkou Jörne Spreheovou na Stakkis Jumperovi. Druhou příčku obsadil Marek Klus s Carisonem, třetí Ondřej Zvára na koni Quimero M. Vrchol čtyřdenního svátku jezdeckého sportu sledovaly na parkurovém závodišti v Olomouci-Lazcích tisíce diváků.

Tisíce fanoušků jezdeckého sportu bouřlivě aplaudovaly Němce Jörne Spreheové, která vyhrála Grand Prix v Olomouci po dvou letech podruhé. „Parkur byl před dvěma lety těžší, stavěl ho někdo jiný než tentokrát. Byl až příliš těžký. Teď ho skvěle připravil pan Schumacher. Byl technický, nápaditý, časově náročný a skvěle mi vyhovoval,“ porovnala svá dvě vítězství v Olomouci Jörne Spreheová.

V závěrečném rozeskakování byla o vteřinu rychlejší než druhý v pořadí Marek Klus. Mírnou nevýhodou pro něj bylo, že svou první jízdu jel až v závěru základní soutěže, druhou pak nedlouho poté. „Lehoučká nevýhoda to byla, ale zase Carison nevytuhnul někde v boxu, kdyby odpočíval. Určitě by pro něj bylo snazší se zajít napít, trochu se osvěžit a potom se vrátit zpátky, ale ukázal, že je prvotřídní kůň a nedělalo mu to potíže,“ pochválil svého koně Carisona Marek Klus.

V Grand Prix se mu podařilo prolomit smůlu z předcházejících závodů. „Moc se mi tady nedařilo, už jsem z toho byl docela smutný, ale říkal jsem si, že si Velkou cenu užiju a to, že přijde takový ohromný výsledek, jsem vůbec nečekal. Je to skvělé,“ dodal Klus.

Oba čeští úspěšní jezdci si užívali atmosféru při Velké ceně. Chválil ji i třetí v pořadí Ondřej Zvára, který už v minulosti uspěl i na ještě kvalitnější soutěži v Barceloně. „Super, je to bezvadné, v Barceloně taková atmosféra v žádném případě nebyla. Je to super, jsem rád, že lidi ožili, vědí, že fungujeme, a že na nás chodí. To mám radost. Doufám, že jim uděláme nějaký zážitek, aby přišli zase,“ řekl nadšeně Zvára.

Parkurová sezóna je v plném proudu, takže fanoušci mohou vyrazit třeba na Český skokový pohár nebo v závěru roku na pražské finále Global Champions Tour.

autor: min
Spustit audio