Olomouc zmírní zákaz pití alkoholu v centru města. Zastupitelé dnes schvalují novou vyhlášku

14. září 2015

Olomoucká radnice zruší zákaz pití alkoholu na dvou náměstích v historickém centru Olomouce. Můžou se tu i nadále pořádat kulturní akce spojené s konzumací alkoholu.

Stávající vyhláška dávala pro centrum výjimku, a to kritizoval Ústavní soud. Olomoučtí zastupitelé tak budou dnes znovu jednat o zákazu pití alkoholu ve městě.

„To by bylo úplně zbytečné, aby to regulovali. To by nikdo neuhlídal. Spíš kouření by měli zakázat, aby lidi neodhazovali nedopalky,“ říká Olomoučan Vladimír Rajkuba.

Ten považuje za zbytečné, aby se na Horním a Dolním náměstí regulovalo pití alkoholu. Hlídat to tu má zkrátka městská policie.

Náměstek primátora za ČSSD Pavel Urbášek zdůvodňuje novou vyhlášku jednoduše: „V září 2014 se objevil nález ústavního soudu a to v případě města Cheb, který upozornil na jakési rozdílné posuzování. Ta naše vyhláška obsahovala jakýsi generální pardon, který umožňoval konzumaci alkoholu v případě akcí konaných městem. To je ten základní problém, proč tu vyhlášku musíme změnit.“

Nová vyhláška opět zakáže konzumaci alkoholu na veřejném prostranství, ale s výjimkou Horního a Dolního náměstí. V centru Olomouce se totiž každoročně pořádají například vánoční trhy proslavené prodejem punčů.

A alkohol se tu podává i při dalších příležitostech. Zmírnění zákazu alkoholu tak usnadní třeba i vznik zimních předzahrádek, které by opět musely mít výjimku. Víc práce tak bude mít městská policie:

„Jsme přesvědčeni, že můžeme proti jakémusi, řekněme, závadnému chování, který plyne z požívání alkoholu, zasáhnout na základě přestupkového zákona a intenzivní činnosti městské policie,“ říká Urbášek.

Olomoučtí radní řešili otázku, jestli vydat novou vyhlášku, nebo novelizovat tu původní. Podle Pavla Urbáška dali přednost první variantě poté, co se poradili s ministerstvem vnitra: „Vnitro tvrdí, že novelizace spíše uvádí občany města Olomouce do nejrůznějších zmatků a my jsme toto zcela akceptovali.“

autor: bam
Spustit audio