Olomoučáci, dotlačte fotbalisty do první ligy, vzkazuje Jaromír Bosák

„Chci pozdravit všechny Olomoučáky, protože je mám rád a hrozně mě mrzí, že Sigma nehraje první ligu. Olomouc je krásné město s historickým centrem, proto Olomoučáci dotlačte fotbalisty do první ligy, ať sem zase můžeme jezdit, " směje se Jaromír Bosák.

Tento sympatický sportovní komentátor už od roku 1994 pravidelně jezdí na všechny fotbalové šampionáty. Celkem se tak zúčastnil šesti Mistrovství světa a pěti Mistrovství Evropy. To poslední se konalo ve Francii v loňském roce. Navštívil celou řadu měst a stadionů, odkud fanouškům u televizních obrazovek popisoval den za dnem aktuální dění.

Jak na Mistrovství Evropy vzpomíná?

„Francii mám rád, ale zároveň mi trošičku vadila úroveň tohoto turnaje, protože se poprvé v historii představilo 24 týmů místo šestnácti. Bylo to na úkor kvality, hodně se taktizovalo. Já jsem strašně přál ostrovním týmům Walesu, Irsku, Severnímu Irsku nebo Islandu. Ti kluci hráli srdcem, jim bylo jedno, zda hrají proti velkým hvězdám, oni by se nechali pro úspěch pozabíjet. I fanoušci byli skvělí. Potkali jste je ve dvě hodiny ráno, a i když nebyli střízliví, neprali se, nedělali problémy, zpívali a užívali si to. Tady se máme ještě co učit, " vzpomíná Jaromír Bosák.

Další velkou akcí, které se Jaromír Bosák zúčastnil, byly olympijské hry v Riu. „Já jsem věděl, do čeho jdu, protože dva roky před olympiádou jsem byl na Mistrovství světa ve fotbale, takže mě ty věci okolo nijak nepřekvapily. Myslím si ale, že olympiáda v Riu být neměla, protože jí na rozdíl od Londýna místní nevzali za svou. Chápu je, protože místo toho, aby se investovalo do nemocnic nebo do škol, tak se stavěly další stadióny, letiště, hotely a podobně,“ uvedl český sportovní komentátor.

Jakého českého sportovce si Jaromír Bosák nejvíce váží?

„Na jednu stranu například Rogera Federera, který v šestatřiceti vyhrál Australian Open, na druhou Ivana Lendla, který měl svá vítězství vydřená. Když se ho ptali, zda ho nemrzí, že nevyhrál Wimbledon, odpovídal: Tak rád bych ho vyhrál, ale nemůžu si nic vyčítat, protože jsem vždy udělal maximum pro to, abych Wimbledon vyhrál. Že ten druhý byl vždycky lepší nebo měl možná trošku více štěstí, s tím nic nenadělám,“ říká sportovní komentátor.

autor: cho
Spustit audio