Olomouci chybí městští strážníci. Pořádá proto nábory. Zájem je ale minimální

9. říjen 2015

Už o celkem 13 zkušených strážníků přišla jen v letošním roce olomoucká městská policie. Strážníci tu začali hromadně podávat výpovědi poté, co česká armáda zahájila kampaň na nábor nových vojáků.

Zkušené strážníky na státní službě lákají především výsluhy a možnost profesního růstu. Městská policie se snaží své stavy doplňovat, dlouhodobě však o práci u nich lidé zájem nemají.

V tělocvičně na služebně Městské policie právě probíhá nábor nových strážníků. Jde už o letos v pořadí celkem šestý. Skupinka žen se tu snaží splnit limity předepsané pro fyzické zkoušky. Po klicích přichází na řadu sedy-lehy.

Zadýchaná teď na žíněnku dosedla i 35letá Lucie Janíková. Měsíc před konkurzem chodila každý den do posilovny a běhala.

„Už se mi klepaly ruce i nohy, bylo to náročné, ale zvládla jsem to. Trénovala jsem, tak jsem na sebe pyšná. Stojím o zaměstnání. Jsem dva roky po mateřské, ale moje zaměstnání už mě nenaplňuje. Pracuji v maloobchodě a chtěla bych změnu,“ říká.

Šestici žen v tělocvičně střídá šest mužů. Ti všichni mají zájem v řadách městské policie pracovat. Fyzickými a psychickými testy ale projde jen třetina z nich.

„Ze zkušenosti vím, že psychotesty jsou nejnáročnější,“ říká Jaroslav Tadler, který nábor řídí.

Nábor k městské policii v Olomouci

Loni ze všech uchazečů nakonec uniformu městské policie oblékli jen dva lidí. A to je zoufale málo. Strážníků v Olomouci chybí téměř dvacet.

„Musíme samozřejmě učinit taková opatření, aby nebyl ovlivněn výkon služby. Spočívá to v plánování strážníků do směn. Ale strážníci přetížení nejsou, protože musíme dodržovat zákoník práce,“ vysvětluje mluvčí městské policie Tomáš Musil.

Výsledky náboru budou jeho účastníci znát do týdne. Pokud uspějí, čeká je první tři měsíce plat kolem 11 000 korun. Po třech měsících si polepší asi o 3 - 4 tisíce.

autor: kra
Spustit audio