Olomoucká charita sbírá šicí stroje pro ženy na Haiti. Bude je učit šít

8. srpen 2017

Arcidiecézní charita Olomouc chce pomoct ženám na Haiti najít si práci. Nezaměstnanost sahá na ostrově k padesáti procentům. Aby měly ženy šanci uspět, bude je česká charita učit šít. K tomu ale potřebuje vybavení, a proto vyhlásila veřejnou sbírku.

Olomoucké charitě se podařilo shromáždit už více než 40 šicích strojů. „Šlapací šicí stroje poputují k našim partnerům, kteří právě otevřeli na Haiti šicí dílnu a budou učit místní ženy krejčovskému řemeslu,“ upřesňuje koordinátorka Klára Löffelmannová účel sbírky.

Šicí stroje ve skladišti charity vypadají z dnešního pohledu historicky, podle Löffelmannové je ale právě tento typ nejvhodnější: „Na Haiti není tak běžné připojení k elektřině, proto jim to se šlapacími stroji půjde lépe.“

Charita tímto projektem bojuje s nezaměstnaností na Haiti. Když se tamní ženy naučí nějakému řemeslu, budou mít větší šanci najít si práci. „Zároveň můžou šít i uniformy pro děti ze škol,“ dodává koordinátorka.

Lidé mohou darovat i látky, nitě, školní nebo zdravotní pomůcky

Kromě šicích strojů vybírá charita i židle, postele nebo matrace. „Oceníme také další vybavení pro šicí dílnu, jako jsou látky, jehly, nitě, nůžky. Zároveň sbíráme školní potřeby – sešity, pastelky, propisky,“ vyjmenovává Klára Löffelmanová a doplňuje: „Vybíráme i nějaké zdravotní pomůcky, berle, různé ortézy.“

Arcidiecézní charita Olomouc - sbírka pro Haiti

Kontejner pro Haiti bude vážit zhruba 14 tun, odejít by měl na podzim. Šicí stroje, látky, obvazy a další dary přijímá charita do konce září. „Pokud chtějí lidé přispět, můžou se obrátit na jednotlivé charity v Arcidiecézi olomoucké. Seznam najdou na našich webových stránkách,“ říká mluvčí Arcidiecézní charity Olomouc Karolína Opatřilová.

Ještě než charita kontejner na Haiti odešle, shání šikovného opraváře, který by všechny stroje před odjezdem prohlédl.

autor: mot
Spustit audio