Olomoucká Fakulta zdravotnických věd oslavila 10 let. O uplatnění její absolventi nemají nouzi

16. duben 2018

Nejmladší součást olomoucké Univerzity Palacké oslavila desetileté výročí. Vychovává budoucí zdravotní sestry, záchranáře nebo radiologické asistenty. O studium na Fakultě zdravotnických věd je čím dál větší zájem. Ze statistik vysokých škol vyplývá, že její absolventi nemají problém s hledáním práce. Loni našli zaměstnání v oboru úplně všichni.

Student Max ze Slovenska se právě připravuje na zkoušky. Na olomoucké fakultě zdravotnických věd studuje prvním rokem bakalářský obor radiologický asistent. „Budu moct pracovat na rentgenu, CT, magnetické rezonanci. Budu dělat rentgeny, respektive snímky pacientů pro doktora. Je to celkem náročné. Je to v podstatě taková aplikovaná fyzika a do toho biologie, anatomie,“ popisuje Max.

Práci po dokončení studia prý dlouho hledat nebude. Poptávka po zdravotnickém personálu totiž stále roste. „Myslím si, že tato fakulta je na vysoké úrovni, co se týká Česka a Slovenska, takže jsem si vybral právě Olomouc. Myslím si, že když vystuduju tento obor, nebudu mít nouzi o zaměstnání,“ dodává student.

Souhlasí s ním i spolužačka Míša. Jejím snem je zkusit po škole práci v zahraničí: „Českých radiologických asistentů si hodně váží třeba v Rakousku, protože tam nemají tak kvalitní vzdělávání v oborech radiologie.“

Mezi oblíbené obory patři fyzioterapie

Absolventi místní Fakulty zdravotnických věd jsou ve zdravotnictví žádaní, potvrzuje to i její děkan Jaroslav Vomáčka. „Podle informací, které získáváme i z úřadů práce a podobně víme, že je téměř stoprocentní uplatnitelnost našich oborů v praxi,“ uvedl děkan.

Zároveň je ale podle Vomáčky čím dál náročnější se na fakultu dostat: „Zájem o studium na naší fakultě je vysoký a ve všech oborech převyšuje naše možnosti při přijímání studentů. Někde je to dokonce desetinásobek, například v oboru fyzioterapie.“

Právě teď fakulta zdravotnických věd připravuje několik nových oborů, které chce otevřít v akademickém roce 2019/2020. V rámci bakalářských programů půjde o dětskou sestru, zdravotního laboranta nebo ergoterapii.

Spustit audio