Olomoucká fakultní nemocnice investovala do tří lineárních urychlovačů. Mají urychlit a zefektivnit léčbu rakoviny

13. leden 2022

Více než 200 milionů korun investovala Fakultní nemocnice Olomouc do nákupu tří lineárních urychlovačů, které pomáhají léčit onkologicky nemocné. Přístroje se používají k ozařování nádorů.

„Pacient si lehne na ozařovací stůl ve fixovaných pomůckách tak, aby ležel při každé frakci stejně. A potom jenom leží, nic nedělá. Ozařování nebolí,“ popisuje ozařování nádorů na novém přístroji zástupce přednosty Onkologické kliniky Martin Doležel.

Na klinice mohou nyní zdravotníci pro léčbu používat tři nové lineární urychlovače za bezmála 206 milionů korun. Doba ozařování se díky nim zkrátí.

„Výhoda těchto přístrojů je, že zatímco u těch starších technologií tam byly řádově až desítky minut, toto je pouze v rámci minut. To umožní, abychom neustále rostoucí počet pacientů byli schopni zvládnout. Jsme rádi, že ty přístroje máme tři. Když je na nějakém plánovaný servis, můžeme pacienty ozařovat na jiném, což předtím nebylo možné,“ doplňuje Doležel.

Přístroje umožní zvýšit dávku ozařování do konkrétního místa

Moderní přístroje navíc umožňují snížit radiační zatížení zdravých orgánů, takže je možné cíleně zvyšovat dávku záření do požadovaného místa lidského těla.

„Tím, že můžete snížit zatížení zdravých orgánů, můžete cíleně eskalovat dávku ozařování. Pomocí adaptivní terapie dokonce můžeme modifikovat ozařovací plán na základě jak změn tumoru, tak změn zdravých tkání v průběhu ozáření, což zase vede k lepším onkologickým výsledkům a nižší toxicitě,“ říká Doležel.  

S rakovinou se na klinice ročně léčí tisíce lidí. „Předpokládám, že tady denně budeme ozařovat přibližně 120 až 150 lidí. Přístroj poběží naplno. Většina radioterapeutických režimů jsou opakované, takže sem pacienti musí přijít dvakrát, třikrát, ale třeba i třicetkrát,“ uvádí přednosta kliniky onkologie Bohuslav Melichar.

Většina onkologicky nemocných v průběhu léčby potřebuje právě ozařování v kombinaci s farmakoterapií.

autor: bas
Spustit audio