Olomoucká Fakultní nemocnice přijímá stále víc zraněných motorkářů

29. květen 2011

Lékaři trauma centra doposud zaznamenávali asi 80 případů ročně, toto číslo ale narůstá, protože centrum léčí kromě pacientů z Olomouckého kraje i zraněné ze Zlínského kraje. Motorkáři mají většinou kombinovaná poranění několika orgánů a jejich léčba trvá řádově měsíce i roky.

Nehod motorkářů přibývá v létě, kdy tito pacienti tvoří až třetinu lidí, kteří končí v ohrožení života po dopravních nehodách v olomouckém trauma centru. Příčinou kolizí bývá vysoká rychlost, řidiči často nemají žádné bezpečnostní vybavení.

Do nemocnice jsou přiváženy dva typy motorkářů. Bývají to mladí muži ve věku do 30 let na silném motocyklu s helmou a ochranným oblečením, zpravidla viníci nehod. Druhou skupinu tvoří zkušení padesátníci na pomalejších strojích, kteří havarují bez vlastního zavinění.

Motorkáři často utrpí řadu závažných poranění, jako jsou krvácení do mozku, poranění hrudníku, břicha, páteře a mnohočetné, často otevřené zlomeniny dlouhých kostí. Poranění často zraněného ohrožují na životě, do Fakultní nemocnice bývá většinou přivážen v bezvědomí. Asi pětina motorkářů má trvalé následky a zůstává invalidní.

Policisté v Olomouckém kraji letos do konce dubna evidovali 17 dopravních nehod motorkářů, 3 lidé utrpěli těžká zranění. Loni ve stejném období to bylo 13 dopravních nehod, 1 člověk zemřel.

autor: kor
Spustit audio