Olomoucká Galerie XY chystá benefiční aukci. Některá díla současných českých umělců vystavují předem

10. prosinec 2019

Mimořádnou událost chystá olomoucká Galerie XY v Divadle na cucky. Na sobotu připravuje aukci současného výtvarného umění. Provozovatelé neziskové galerie v ní chtějí získat alespoň 100 tisíc korun, které potřebují na pokrytí schodku letošního provozu. Svá díla do aukce věnovali přední čeští současní výtvarníci.

Kurátorka Monika Beková chystá k prohlídce před aukcí některá díla v kavárně Divadla na cucky, kde Galerie XY sídlí. „Na aukci bude zastoupeno několik médií. Obrazy, grafiky, tisky, ale třeba i konceptuální umění, performance. Vše postupně instalujeme, takže lid mohou vše vidět s předstihem,“ říká kurátorka.

Dražit se bude podle kurátora Alexandra Jančíka víc než sedmdesát děl od čtyřicítky autorů. Jak slibuje Monika Beková, ceny budou různorodé, tak aby na koupi děl dosáhli pokud možno všichni, kteří chtějí Galerii XY podpořit. „Mezi věhlasné dárce patří určitě Jindřich Štreit, máme tam díla od nositelů ceny Jindřicha Chalupeckého, například Romana Štětiny, Martina Kohouta, několik místních olomouckých umělců například Jiří Sedlák, Jiří Neděla, Vladimír Havlík, těch jmen je spousta.

Galerii, která je podle Alexandra Jančíka na Olomoucku výjimečná, chybí na pokrytí letošního provozu zhruba 100 tisíc korun. „Galerie XY funguje třetím rokem. Jiná je asi v tom, že se zabýváme výhradně současným uměním. Snažíme se prezentovat projekty, které vytváří mladí lidé. Jsou to převážně individuální výstavy. Myslím si, že program není pro Olomouc úplně typický. Nejsou tady instituce, které by se systematicky snažily věnovat současnému umění. Mám pocit, že současné umění tu není prezentováno do takové míry, jak by si zasloužilo," dodává Jančík.

Galerie XY se jako jedna z mála na Olomoucku věnuje soustavně multimediálnímu a digitálnímu umění, videoartu či zvukovým instalacím. Katalog děl pro sobotní aukci je už teď k dispozici na webových stránkách. Do Divadla na cucky a Galerie XY podle provozovatelů zamíří denně 100 až 200 návštěvníků. Na vernisáže ročně přichází odhadem 800 lidí.

autor: bam
Spustit audio