Olomoucká knihovna přichází s novinkou. Jako první na Moravě otevírá pro maminky kojící místnost

21. březen 2016

Vyjít vstříc svým čtenářkám, mladým maminkám, se rozhodli v olomoucké knihovně. Zřídili tu pro ně totiž speciální kojící místnost.

Maminky tu budou mít možnost své děti nejen nakrmit ale i přebalit. Některé návštěvníky knihovny totiž kojící maminky - čtenářky mezi regály s knihami znervózňovaly.

Hana Cigánková, maminka dvou a půlměsíčního Honzíka pospíchá s kočárkem přímo od regálů s knihami do speciální místnosti u schodiště.

„Je to tady hezky vymalováno, jsou tady hračky, takže je to pěkné. Pro maminky je to příjemný nápad, aspoň se mají kam schovat,“ říká.

Právě soukromí to byl ten hlavní důvod, proč se ředitelka olomoucké knihovny Lenka Prucková rozhodla místnost pro maminky vybudovat.

„My jsme hledali bezpečí a klid pro maminku. To určitě není mezi regály s knihami a mezi dalšími čtenáři, kteří o ně zakopávají. Chtěli jsme, aby se tady maminky cítily dobře. Právě proto jsme to nevzali jednoduše, že bychom sem umístili křeslo a kus hadru, aby byly odděleny od ostatních. Takže jsme si vyzdobili tu místnost, vymalovali jsme to, obložili jsme to teplým dřevem. Protože počítáme s tím, že maminka s sebou nemá jen kojence, ale také jeho sourozence, připravili jsme pro ně krabice s hračkami, můžou si tady malovat,“ vysvětluje.

Olomoucká městská knihovna otevřela kojící místnost
autor: kra
Spustit audio