Olomoucká Konfuciova akademie nabízí kurzy čínštiny nově i v Praze

19. listopad 2014

Konfuciova akademie při olomoucké univerzitě dnes oficiálně otevírá svou pobočku v Praze. Instituce, která šíří čínskou kulturu a jazyk, je jediná svého druhu v Česku. Při Palackého univerzitě funguje od roku 2007 a každoročně se do ní přihlásí zhruba tři stovky lidí. Do prvních bezplatných kurzů čínštiny v Praze se zatím od začátku listopadu přihlásilo třicet lidí.

Čínská lektorka, které v Konfuciově akademii neřeknou jinak než Věrka, si chválí studenty na Moravě i v Čechách. „Jsou moc moc moc dobří, v Olomouci i v Praze,“ podotýká.

S Věrkou a dalšími rodilými lektory čínštiny se v pražské pobočce školy už lidé setkávají v bezplatných, jakýchsi seznamovacích kurzech obecné čínštiny – tedy mandařínštiny.

„Zájem je velký a my doufáme, že bude ještě větší pak i o ty kurzy placené, které začnou na přelomu ledna a února 2015,“ říká ředitelka akademie Lucie Laníková.

Zatímco v Olomouci jsou mezi zájemci především vysokoškolští studenti, v Praze se do kurzů zapisují lidé všeho věku – od dětí až po seniory. Někteří chtějí vyrazit do Číny a pochytit pár slovíček a frází, popřípadě se seznámit se základními reáliemi, jiní chtějí čínštinu využít při práci.

Kromě toho že akademie nabízí certifikované zkoušky z jazyka, jejím úkolem je také šířit čínskou kulturu. I takto zaměřené kurzy bude škola ve svém pražském sídle – v budově Diplomatické akademie na Karlově náměstí – nabízet.

autoři: bam , kov
Spustit audio