Olomoucká městská policie se potýká s nedostatkem strážníků

8. červen 2015

Městské policii v Olomouci chybí pět strážníků, v létě se volných míst ve sboru objeví dokonce až osm. Státní policie a armáda totiž otevřela své nábory a strážníci mizí právě tam. A to je krátce před dobou letních dovolených problém.

Vycvičí je, zaplatí kurzy i zbrojní průkaz a po dvou letech o ně přijdou. Řeč je o strážnících městské policie, kteří využívají náborů ke státní policii, vězeňské službě nebo armádě a odchází za lepším platem a jistotami. S nedostatkem lidí teď bojuje třeba olomoucká městská policie. Chybí jí pět lidí a počet se bude zvyšovat.

„Je tam možnost kariérního růstu, možnost výsluhy po patnácti letech, nové zkušenosti, i ta práce se mi líbí. Taky člověk musí někde začít, odrazový můstek je taky potřeba,“ vysvětluje jeden ze strážníků, který už za dva měsíce zamíří k armádním záchranářům. U těch se přímo v Olomouci uvolnilo místo a tak jen využil příležitosti, jak si polepšit. Podle mluvčího strážníků Tomáše Musila není sám. Patří přitom k těm nejlepším, takže najít za něj náhradu nebude snadné.

„Naši strážníci odcházejí z mnoha důvodů. Část do soukromého sektoru, ale větší část k Policii České republiky, k Armádě České republiky, k vězeňské službě a podobně,“ vysvětluje Musil. Podle mluvčí státní policie Marie Štrbákové strážníci opravdu na jejich nábory chodí. A policie je za ně ráda, najít kvalitní uchazeče není snadné. Naproti tomu městští strážníci už prošli výcvikem i praxí, takže jejich zaměstnání je pro policii výhodné.

„Při přijetí do služebního poměru je příjemnější, když se nám hlásí strážníci z městských policií, protože mají zkušenosti z výkonu služby na ulici a při chránění veřejného pořádku. Asi nejčastějším důvodem, proč se k nám strážníci hlásí, je nárok na výsluhu, kariérní růst, vzdělávání a jde také o širší portfolio služebního zařazení,“ uvádí Štrbáková nejčastější důvody, proč se k nim lidé od městské policie hlásí. Tím ale zároveň ubývá zaměstnanců na městských služebnách. Podle Tomáš Musila není snadné kvalitní uchazeče získat, proto má městská policie otevřený nábor.

„Zmíněný nedostatek strážníků se může negativně projevit teď v období letních dovolených. Z toho důvodu se samozřejmě snažíme, abychom co nejdříve ve výběrových řízeních získali kvalitní posily. Budoucí strážník musí splňovat podmínky dané zákonem, mezi které patří stanovený věk od 21 let, vzdělání ukončené maturitou, bezúhonnost a spolehlivost, dobrá fyzická kondice a další,“ vyjmenovává Musil s tím, že Nakonec všemi testy projde a uspěje jen zhruba jeden uchazeč z deseti.

autor: tas
Spustit audio