Olomoucká opozice bude mít od srpna vyhrazenou stránku v radničních novinách

28. červenec 2015

Olomoucké městské noviny Radniční listy budou mít od srpna stránku, která bude patřit výhradně opozici. Všech 21 opozičních zastupitelů tu bez rozdílů funkce v místní samosprávě může vyjádřit názory, připomínky, postoje a podněty k dění ve městě. Příspěvky budou mít limitovaný prostor, ale redaktoři do nich nebudou zasahovat.

Město prostorem pro opoziční zastupitele řeší dluh z minulosti.

Inspiraci podle primátora z ČSSD Antonína Staňka hledali představitelé Olomouce u ostatních městských tiskovin v Česku i v zahraničí.

„Tohle je osvědčené. Myslíme si, že by to mohlo fungovat, a máme de facto půl roku na to, abychom to ověřili i do koncepce nových Radničních listů,“ řekl Staněk.

Články by měly nejvýše tři tisíce znaků, tak aby se na jednu stranu vešly čtyři příspěvky. „Nebudou nijak cenzurovány, budou uveřejňovány v plném rozsahu v pořadí, v jakém budou přicházet výkonnému redaktorovi,“ dodal primátor.

Nejsilnější opoziční strana a vítěz komunálních voleb v Olomouci hnutí ANO 2011 nepovažuje novinku za nějaké zvláštní privilegium.

„Právo vyjadřovat se v radničních listech, to není žádné osvícené rozhodnutí pana primátora, ale vyplývá přímo ze zákona, jen se v minulosti ignorovalo nebo se své omezovalo,“ poznamenal zastupitel Miroslav Žbánek (ANO).


Z tiskového zákona
Vydavatel periodického tisku územního samosprávného celku je povinen poskytovat objektivní a vyvážené informace o územním samosprávném celku a poskytnout přiměřený prostor pro uveřejnění sdělení, které vyjadřuje názory členů zastupitelstva územního samosprávného celku, týkající se tohoto územního samosprávného celku.
Zdroj: www.portal.gov.cz

ANO bude podle Žbánka chtít v listech upozorňovat třeba na údajně špatně administrované investice nebo psát o energetické koncepci města.

Opoziční komunisté mají prý k zvolené formě malé výhrady, přesto předseda zastupitelů za KSČM Miroslav Skácel bere opoziční stránku v Radničních listech po letech urgencí za velký úspěch. Jaká témata bude chtít strana v příštím čísle Radničních listů otevřít, Skácel zatím prozradit nechtěl.

„My jsme kolektivní organizace, my se vždycky domlouváme nad daným tématem a k tomuto tématu se potom někdo z nás nebo z členů odborných komisí vyjádří,“ uvedl.

Své názory by opoziční strany měly zformulovat nejpozději do 13. následujícího měsíce, kdy je uzávěrka srpnového čísla.

autoři: bam , ČRo
Spustit audio