Olomoucká pevnost Tafelberg se dočká opravy, příští rok přivítá první zájemce

20. březen 2013

Čtyři a půl milionu korun chce olomoucká radnice získat z evropských fondů na opravu unikátní fortové pevnosti Tafelberg v areálu fakultní nemocnice.

První návštěvníci by se mohli do opravených podzemních chodeb podívat na konci příštího roku.

Podle Miloše Zavadila z oddělení památkové péče je fort na Tabulovém vrchu památkově chráněný, nutně však potřebuje rekonstrukci nadzemních i podzemních prostor.

„Je to unikátní doklad rakouské pevnostní školy, který byste jinde v Evropě těžko hledali,“ popisuje.

„Má jedinečný pevnostní systém. Dvoupodlažní systém se skládá z pětadvaceti hlavních chodeb, které mají jednotlivé odbočky. Má chodby minérské i chodby naslouchací,“ vypočítává.

Návštěvníci se dostanou i do chodeb

K rozvoji turistiky by mělo přispět právě i zpřístupnění podzemních chodeb.

Díky penězům z evropských fondů tu vznikne muzeum a také prohlídková trasa s poternami (výpadovými brankami), kaponiérami (zastřešenými chodbami), střeleckými galeriemi, náslechovými chodbami a upravenými prostorami z 2. světové války.

Návštěvníci by se mohli formou zážitkové turistiky také seznámit s jednotlivými funkčními částmi pevnosti.

„Během dvou měsíců máme připravit projekt, který konkrétně popíše, v jakém režimu ta pevnost bude zpřístupněna, jak tam budou organizovány prohlídky, co všechno bude součástí té rekonstrukce,“ plánuje náměstek primátora Jan Holpuch.

„Ten objekt je skutečně veliký a nabízí se spousta možností, na které konkrétní části pevnosti se soustředit. Nám primárně jde o ty podzemní minérské a naslouchací chodby,“ přibližuje.

autoři: bam , Tomáš S. Šťástka
Spustit audio