Olomoucká policie se zapojila do akce Speed Marathon. Měřila rychlost na šedesáti úsecích

20. duben 2017

Letos poprvé mohli vybrat lidé úseky, kde podle nich jezdí řidiči příliš rychle. A policie na ně vzápětí poslala během akce Speed Marathon policejní auta s radary. Jak probíhalo měření rychlosti v Olomouckém kraji, prozradíme po písničce.

Olomoucký region se připojil k mezinárodní dopravní akci Speed maraton. Policisté při ní měřili rychlost projíždějících aut. Jejich neoznačené vozy tak mohly řidiče překvapit prakticky na všech cestách v Česku. Konkrétně v Olomouckém kraji pak kontrolovali téměř 60 úseků. Například na Brněnské ulici v Olomouci překročili rychlost během půl hodiny čtyři řidiči.

„Pane řidiči, alkohol před jízdou? Nebyl. Provedeme dechovou zkoušku. Alkohol v pořádku. Důvod zastavení, pane řidiči, tušíte?“ Ptá policistka Martina Veselíková řidiče Petra. Toho změřil radar na Brněnské ulici v Olomouci. Policejní hlídka tam vyrazila během mezinárodní akce Speed Marathon.

„Četl jsem o té akci. Ale abych řekl pravdu, ani jsem si neuvědomil, že jedu rychleji. Vím, že tady je sedmdesátka. Tak možný už jsem to dával na sedmdesátku, jak jsem ujížděl," vysvětluje překročení rychlosti pan Petr.

Nebyl však zdaleka jediný, kdo sešlápl plyn příliš prudce. S blikajícími majáčky se rozjela Veselíková s kolegyní za spěchajícími šoféry několikrát.

„Samostatné měření probíhá ve služebním vozidle v civilním provedení se zabudovaným radarem. V případě překročení rychlosti udělá fotku a my následně musíme přestupce dojet," dodává Veselíková.

Takovou strategii využily policejní vozy na 57 místech v Olomouckém kraji. Lidé mohli v anketě sami vybírat úseky, kde řidiči podle nich pravidelně překračují rychlost.

„Většina lidí si stěžuje na to, že se jezdí rychle v obcích. Ale jezdí tam rychle ti, kteří tam bydlí. Nebo jsou stížnosti v nějakém sídlišti, ale tam zase jezdí ti, kteří tam bydlí, nikdo tranzitující. Sami sobě navzájem ztrpčujeme život rychlou jízdou. Tyto akce se budou opakovat," říká olomoucký koordinátor BESIPu Miroslav Charouz.

Jenom na Olomoucku pokutovali policisté během dopoledne zhruba dvacet řidičů. Většina šoférů ale byla podle hlídek opatrná, a to kvůli sněžení. Často totiž už vyměnili zimní pneumatiky za letní. Na počasí a rychlost si museli dávat řidiči pozor i v noci, akce Speed Marathon totiž končila až o půlnoci.

autor: ahe
Spustit audio