Olomoucká potravinová banka sváží neprodejné zboží z obchodních řetězců a rozděluje je potřebným

22. leden 2018

V pevném režimu a bez větších obtíží funguje už třetí týden v Olomouckém kraji služba potravinové banky. Její zřízení nově nařizuje zákon. Pracovníci banky sváží ze supermarketů neprodejné zboží a rozdělují je všem potřebným do oblastních charit a azylových center.

Přijeli jsme do jednoho ze skladů velkého obchodního řetězce poblíž Olomouce. „Je to pět palet plných banánových krabic s potravinami a hygienou, které supermarket vyřadil třeba z toho důvodu, že jsou poškozené. Ty věci jsou ale stále použitelné. Každý týden se mnou jedou zástupci dvou až tří organizací, kteří si rovnou potraviny a hygienu můžou vzít,“ popisuje pracovnice potravinové banky v Olomouckém kraji Iva Najďonovová.

Mezi odběrateli vyřazených potravin je Azylové centrum Prostějov. „Ty potraviny jsou různorodé, což je pro nás taky přínosem, a zejména rodičům s dětmi to velmi pomáhá. Ty maminky často nemají základní prostředky. Řeší, jestli dětem koupit boty, nebo jídlo,“ říká Jan Kalla, který přijel zboží vyzvednout.

Sklad potravinové banky v olomouckém Řepčíně není příliš velký. Regály se rychle zaplňují. „Zatím nám to stačí, protože se snažíme, aby ty potraviny šly ihned k organizacím. Hlavně je to ve městech, které jsou vzdálenější našemu skladu,“ vysvětluje vedoucí banky Anna Calábková.

Přímo do skladů řetězců jezdí vyzvedávat zboží například organizace na Šumpersku nebo Jesenicku. Potravinová banka uzavírá smlouvy s obchody postupně, jinak by nápor nezvládala. Hledá i výpomoc, a to jak s pracemi ve skladu, tak třeba i s drobnou administrativou.

autor: ahe
Spustit audio