Olomoucká radnice zdraží po patnácti letech nájem za hrobová místa

11. květen 2019

Na olomouckých městských hřbitovech podraží na začátku června nájem hrobů. Navýšení, ke kterému město přistoupí po 15 letech, radní vysvětlují nárůstem nákladů na údržbu. A taky vysokým počtem opuštěných hrobů po židovských obyvatelích, kteří nepřežili holokaust. A po Němcích odsunutých po 2. světové válce.

„V říjnu nebo v listopadu jsem platila hrob na deset let, kde je pochovaný manžel,“říká paní Ludmila, která právě odchází z centrálního olomouckého hřbitova. Zdražením nadšená není. „Myslím, že to je dost drahé,“ dodává Ludmila.

Paní Alena to tak dramaticky nevidí. „My máme v kolumbáriu, to není tak drahé, sto padesát korun za osobu zaplatíme,“ přibližuje paní Alena.

Od června se tak podle rozhodnutí radních zvyšuje cena za nájem hrobu podle metrů čtverečních. Z původních pěti korun za rok na pětadvadvacet. Zdraží se i cena za služby. „Ta je ve skutečné výši asi 520 korun, my jsme se shodli na částce asi 410 korun,“ vysvětluje náměstek primátora za KDU-ČSL Matouš Pelikán.

Zdražení dává do průměrných hodnot ředitel městských hřbitovů Evžen Horáček. „Zvýšení bude v řádu deseti až dvanácti procent. Co se týče kolumbární stěny, to bude asi o dvacet procent. Jestli byla cena za hrobové místo 430 korun na rok, dnes bude 510. Když si ten osmdesátikorunový rozdíl vydělíte dvanácti, tak je to 6,70 korun, to je skoro jako za dva rohlíky měsíčně,“ přibližuje Horáček.

Zdražení po patnácti letech zdůvodňuje správa hřbitovů zvýšenými náklady na energie a služby a také velkým počtem tzv. opuštěných hrobů. Těch je podle Horáčka v Olomouci zhruba 10 tisíc. „Samozřejmě z našich nákladů musíme udržovat i tato místa,“ dodává Horáček.

Podle náměstka primátora Pelikána je velký počet opuštěných hrobů důsledkem válečných událostí v minulém století. Většina židovských obyvatel nepřežila holocaust a Olomouc po válce v rámci odsunu musely opustit tisíce původních německých obyvatel. Město plánuje, že zavede tzv. adopci opuštěných hrobů. Lidé by se tak mohli za své postarat o hroby významných osobností na místních hřbitovech.

autor: bam
Spustit audio