Olomoucká vědecká knihovna potřebuje moderní centrální budovu. Hejtmanství jakožto její zřizovatel zatím má jen návrh koncepce

28. říjen 2019

Olomoucká vědecká knihovna potřebuje novou centrální budovu. Její zřizovatel, hejtmanství o tom ví. I proto se politici k výstavbě nového zařízení zavázali v krajské koncepci kultury do roku 2020. Zatím prý ale žádné konkrétní kroky nedělají. Jedna z páteřních institucí v systému českého knihovnictví je tak v porovnání s ostatními knihovnami v Česku popelkou, tvrdí vedení vědecké knihovny.

„Je pravda, že vědecká knihovna by novou budovu potřebovala jako sůl,“ říká zástupce ředitelky olomoucké vědecké knihovny Miloš Korhoň. Teď má knihovna sice nový depozitář. „Pravděpodobně se bude opravovat červený kostel, ale to vlastní jádro, ty služby pro čtenáře, to, kde se knihy půjčují, jak vypadají studovny, tak v tomhle směru je olomoucká knihovna jednou z nejhůře vybavených knihoven v Česku,“ popisuje Korhoň.

V tom mu dává náměstek hejtmana Petr Vrána z ANO za pravdu. „Kraj má v koncepci kultury, že by rád vybudoval novou knihovnu, která je v tuto chvíli v nevyhovujících stísněných podmínkách, kdy je provoz roztříštěn do tří budov. Současný trend je budovat knihovny jako komunitní centra. Rádi bychom vybudovali novou knihovnu. Tipů pro umístění je několik. Mezi nimi je i autobusové nádraží na třídě Svobody,“ říká Vrána.

Vizualizace jednoho z návrhů nové knihovny

Naráží tím na fakt, že při nedávných Dnech architektury v Olomouci byl k vidění studentský model nové centrální knihovny v místě bývalého autobusového nádraží u Tržnice. Podle Petra Vrány to ale není jediné místo. „Na třídě Svobody jsou dvě zvažovaná místa. Buď je to autobusové nádraží, nebo prostor tržnice. Ještě byl ve hře vojenský archiv na náměstí Republiky a také klášter v Kateřinské ulici,“ dodává Vrána. Tím ale iniciativa krajských radních zatím skončila. Zatím se jen debatovalo.

Podle Miloše Korhoně by si čtenáři i zaměstnanci zasloužili důstojnější prostředí. „Centrální dostatečně kapacitní budova by samozřejmě byla nejlepším řešením jak pro čtenáře, tak pro knihy, pro zaměstnance,“ uzavírá Korhoň.

Zatím si ale na nové prostory bude muset pravděpodobně ještě několik let počkat. Vědecká knihovna v Olomouci patří podle oficiálních informací na svém webu mezi univerzální veřejně přístupné odborné knihovny. Je druhou nejstarší a třetí největší knihovnou svého druhu v České republice.

autor: bam
Spustit audio