Olomoucká Veteran arena zahajuje novou sezonu, vstupuje do ní s celou řadou novinek

30. březen 2019

Anglické vozy pro gentlemany nebo historické americké motorky Indian. To jsou nové přírůstky olomoucké Veteran areny. Největší muzeum předválečných automobilů v Česku dnes otvírá sezónu, poté co výrazně rozšířila výstavní plochu a vylepšila služby pro návštěvníky. V muzuem uvidí i auta, které řídili nebo v nich dokonce závodili známé osobnosti.

Veteran arena Olomouc

Majitel muzea Lubomír Pešák startuje jednu ze tří vystavených motorek značky Indian. V nadšení ani nedokončuje větu. O kousek dál našly domov předválečné anglické vozy pro gentlemany, především sportovní a závodní. Šlo vždy o zakázky. V Česku vzácná a prakticky nevídaná auta.

Nakukuji do jednoho z nich - vše je vyvedeno v kůži. Lubomír Pešák mě ale vyvádí z omylu. Kůže tehdy nebyla luxusní materiál. „Kůže bylo všude hodně, koženka přišla z Ameriky a to byl takový vyšší standard,“ popisuje majitel muzea Pešák.       

Nemůžu ale vynechat světový unikát - expozici aut značky Wikov. Předválečná prostějovská firma na zemědělské stroje Wichterle - Kovářík se soustředila podle Pešáka na kvalitu ne kvantitu. „Říkalo se tomu Rolls Royce československého automobilismu, dělali to na zakázku. Udělali asi asi 500 až 550 vozů, z toho se dochovalo 40 a dvacet z nich můžete vidět u nás,“ dodává Pešák.

Vystavení veteráni mají podle Lubomíra Pešáka samé přednosti, sám si je opraví, nemají elektroniku. Až na jednu maličkost. Špatně brzdí.
„Ta auta brzdila všechna špatně, člověk musel být obezřetný, Je potřeba dodržovat odstup,“ přibližuje ředitel.

Mezi vystavenými exponáty lidé najdou i kousky, které patřily nebo je využívaly slavné osobnosti. „Máme tady automobil Niny Burianové, manželky komika Vlasty Buriana, automobil Ference Futuristy, automobil hraběte Soroše, automobil, který používal Josef Lux,“ uzavírá Pešák.

Jedno z aut si zahrálo i v seriálu Četnické humoresky. Devadesát pět procent vystavených exponátů ve Veteran areně je pojízdných a lidé je můžou vidět v pohybu také na různých akcích po celé republice.

autor: bam
Spustit audio