Olomoucká výtvarná škola pojmenovaná po svém zakladateli slaví šedesátiny

27. září 2020

Základní uměleckou školu Miloslava Stibora navštěvuje 640 žáků základních a středních škol a na kurzy sem docházejí i dospělí. Škola byla od počátku výjimečná specializací, ve své době jich vzniklo v Československu deset, a ta olomoucká si samostatnost dokázala udržet. Její zakladatel, věhlasný olomoucký fotograf a pedagog Miloslav Stibor, si dával záležet na tom, aby učitel byl sám výtvarníkem, rozuměl řemeslu a přitom dokázal svůj obor také dobře učit, dozvídáme se.

„Na škole se od počátku pořádaly semináře a dílny, zůstala tu z dob minulých ocenění z republikových i mezinárodních soutěží. Dělaly se tu, i díky vybavení, mimořádné věci, keramika a grafika na vysoké úrovni, ale svářely se tu i železné plastiky. Jsem přesvědčená že tatínek by dnes měl ze školy radost, protože on tou školou žil, on za ni dýchal,“ říká dcera Miloslava Stibora a ředitelka olomoucké výtvarné základní umělecké školy Zuzana Hrubošová.

My jsme se při procházce školou setkali s učiteli i s se studenty a pozorovali je při práci, která je evidentně bavila. Někteří z nich se tu připravovali na budoucí  profese, nejen ty umělecké. 

ZUŠ Miloslava Stibora je plná zajímavých zátiší tvořených různými výtvory žáků. Pořád je na co se dívat

Prohlédli jsme si výstavy absolventů v atriu a povídali si nejen s autory prací, ale i s rodiči.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio