Olomoucká zoo má první úspěchy v chovu lemurů kata. Narodila se tam tři mláďata

17. květen 2013

Chovné centrum lemurů kata v olomoucké zoologické zahradě má první úspěchy. Po ročním fungování centra se tu narodila hned tři mláďata. Mají společného otce, samce Jelimána. Mláďatům se daří dobře a v olomoucké zoo zatím zůstanou asi dva roky. Pak poputují do jiné zoo.

Olomoucká zoologická zahrada se už od devadesátých let snažila o rozmnožení lemurů. Vždy ale bez úspěchu. Až letos se na přelomu února a března narodila tři mláďata. Je to výsledek nového chovného centra lemurů kata, které v zoo vzniklo před rokem.

„Chov lemurů kata probíhal pouze ve dvou letech, v letech dávno minulých. V podstatě jsme tady měli chovný park, který se nám ale nikterak nerozmnožoval,“ říká mluvčí zahrady Iveta Gronská.

„A potom v době, kdy Praha byla zaplavena velkou vodou, jsme u nás poskytli azyl sedmi jedincům, samcům. Ale vůbec nešlo o nějaké rozmnožování, samozřejmě bez samic by to nešlo a Pražáci by určitě také neměli radost, kdybychom je nějakým způsobem rozmnožovali. Takže toto je to takový první úspěch lemurů kata v olomoucké zoo,“ vysvětluje mluvčí zahrady Iveta Gronská.

Podobně jako ostatní poloopice, se i lemuři stávají kvůli kácení deštných pralesů nejohroženější skupinou primátů na světě.

autor: bam
Spustit audio