Olomoucké arcibiskupství uvažuje o výstavbě nové větrné elektrárny na Svatém Hostýně

12. červen 2019 10:00

V budoucnu by měla nová elektrárna nahradit tu současnou (na snímku), která na významném poutním místě v katastru obce Chvalčov stojí už od roku 1993.

Olomoucké arcibiskupství zvažuje výstavbu nové větrné elektrárny na Svatém Hostýně na Kroměřížsku. V budoucnu by měla nahradit současnou elektrárnu, která na významném poutním místě v katastru obce Chvalčov stojí už od roku 1993. "Odhadované náklady se pohybují v desítkách milionů korun," řekl mluvčí arcibiskupství Jiří Gračka.

"Záměr na vybudování nové elektrárny je, ale zatím pouze v monitorování možností její výstavby. Pokud by se to podařilo, což vůbec není jisté, stála by asi 200 metrů na sever od stávající elektrárny," uvedl Gračka. Elektrárna na Svatém Hostýně je jedinou ve Zlínském kraji.

Jasné zatím není ani to, jakého by nová větrná elektrárna dosahovala výkonu. "Měl by ale pokrýt spotřebu Svatého Hostýna. Také by byl osazen akumulační systém jako záložní zdroj a všechno by mělo fungovat jako uzavřený ostrovní systém. Vybudování celého ostrovního systému, který zajistí energetickou soběstačnost, stojí desítky milionů korun. Přesnější představu ale můžeme mít až na základě podrobnějšího průzkumu," řekl Gračka.

Navrhovaná lokalita pro samotnou stavbu bude předmětem dalších jednání.
Petra Zelinková, kroměřížské pracoviště Národního památkového ústavu

Arcibiskupství už záměr konzultovalo s památkáři, což potvrdila Petra Zelinková z kroměřížského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ). "Navrhovaná lokalita pro samotnou stavbu bude předmětem dalších jednání," uvedla.

O odborné vyjádření památkářů k výstavbě nové elektrárny arcibiskupství zatím nezažádalo. "Nebyla nám zaslána ani žádost o konzultační vyjádření od vlastníka památky a dotčených nemovitostí. Navrhovaná lokalita nebyla doposud blíže určena, proto nelze v tuto chvíli Národním památkovým ústavem předjímat konkrétní postoj," doplnila Zelinková.

Jak dlouho bude ještě současná větrná elektrárna v provozu, závisí podle Gračky na dostupnosti náhradních dílů a rentabilitě jejího provozu. "Elektrárna je ve stavu odpovídajícímu jejímu stáří. V nejbližší době je nutná výměna ložisek v převodovce. Záleží na zvolené technologii, tedy opravě nahoře na elektrárně, nebo snesení systému na zem, ale i v nejdražší variantě se oprava vejde do 100 tisíc korun," řekl Gračka.

Z údajů Energetického regulačního úřadu (ERÚ) vyplývá, že elektrárna na Svatém Hostýně je nejdéle fungujícím zařízením svého druhu v České republice. Jde o elektrárnu od výrobce Vestas s výkonem 225 kilowattů. Celkový instalovaný výkon všech větrných elektráren v České republice činil podle ERÚ k 31. březnu letošního roku 319,1 megawattů. Celková výroba z tuzemských větrných elektráren loni činila 609,3 gigawatthodin, za první tři měsíce letošního roku to bylo 230,1 gigawatthodin.

autor: Tomáš Patrick Hyánek | zdroj: ČTK
Spustit audio