Olomoucké Centrum pro rodinný život se snaží pomáhat rozvedeným otcům v kontaktu s dětmi

26. leden 2019

Pomáhat rozvedeným otcům, kteří často trpí odloučením od svých dětí. To je cílem olomouckého Centra pro rodinný život. Osamělým mužům radí, jak zlepšit vztahy s potomky. Stmelit je mají i speciální víkendové akce. Jedna taková se koná tento víkend na Jesenicku.   

„Nevím, jak by ty vztahy vypadaly, kdybych s ním na tyhle akce nejezdil,“ říká pravidelný účastník víkendů pro táty s dětmi Zdeněk Rychta. Podle vedoucího programu zaměřeného na Zodpovědné otcovství Pavla Kelnara jezdí na tyto akce nejen rozvedení, ale taky ženatí muži.

„Tatínci si myslí, že když soud určí, aby s těmi dětmi byli jednou za čtrnáct dní, že to nemá cenu. My potřebujeme, aby si uvědomili, že i kdyby to byla jen hodina měsíčně, tak pro ty děti je to strašně moc,“ vysvětluje Kelnar.

Základem dobrého vztahu s dětmi je podle Pavla Kelnara zlepšení komunikace s bývalou partnerkou. „Když se dva lidé rozvádí, tak mezi ně vstoupí taková zloba, ublíženost. Ti lidé spolu v lepším případě přestanou komunikovat, v horším se začnou hádat. Vždy tím nejvíc utrpí ty děti,“ vysvětluje vedoucí programu.

Pavel Kelnar tvrdí, že víkendové mají úspěch. I proto se jich podle něj účastní muži z celé republiky. Na jednu z nich tátové vyrazili tento víkend do Jeseníků. Součástí programu jsou kromě přednášek společné soutěže, ale také stavění sněhuláků. „Učíme je umět s dětmi komunikovat, umět si s nimi pohrát. To je hlavní náplň těch našich víkendů,“ uzavírá Kelnar.

Česká republika patří ke státům s poměrně vysokým počtem rozvodů. Podle údajů statistiků krachem končí zhruba polovina manželství.

autor: bas
Spustit audio