Olomoucké hejtmanství hledá nové využití pro dům v Dřevohosticích, který byl původně určený pro postižené

3. září 2024 10:50

Vedení Dřevohostic na Přerovsku se nelíbí postup olomouckého hejtmanství, které koupilo bez předchozího upozornění v městysu dům pro mentálně postižené. Proti záměru se vyslovila část tamních obyvatel. Zástupci hejtmanství kritiku odmítají. Zvažují ale, že v domě nakonec ubytují děti z dětských domovů, tedy děti bez postižení.

„Každý den nesledujeme informace ze zasedání Olomouckého kraje. Prostě jsme na to náhodně narazili,“ popisuje nezávislý místostarosta Dřevohostic Stanislav Čížek okamžik, kdy se náhodou z úřední desky dozvěděl o tom, že v zástavbě rodinných domků v Sadové ulici má vzniknout chráněné bydlení pro mentálně postižené.

„Trochu nás to samozřejmě mrzelo, že kraj zakoupil rodinný dům pro centrum Dominika a nebyli jsme předem informování,“ dodává Čížek.

Trochu nás to samozřejmě mrzelo, že kraj zakoupil rodinný dům pro centrum Dominika a nebyli jsme předem informování.
Stanislav Čížek, místostarosta Dřevohostic

Ivo Slavotínek náměstek hejtmana Olomouckého kraje, který v krajských volbách kandiduje za Spojenci 24 s vámi na to reaguje: „Nejednalo se o nákup majetku od městyse. Nejednali jsme ani s obyvateli ulice, neboť není běžné, aby v případě, že kdokoliv chce koupit nemovitost od soukromého vlastníka, vedl jednání s obyvateli ulice,“ zmiňuje Slavotínek.

Přitom v Dřevohosticích už jedno chráněné bydlení pro mentálně postižené funguje, více než pět let. Čtyři klienti centra Dominika ale bydlí v samostatně stojícím domku. Místostarosta Čížek je přesvědčený, že dům v Sadové ulici pro tento účel není vhodný výběr.

„Jedná se o rodinný dům v řadové zástavbě, je navíc nalepený na sousední objekty a máme trochu obavu, aby tam nevzniklo třeba nedopatřením k nějaké nepříjemnosti,“ uvádí Čížek.

Obavy a pochyby mají i někteří obyvatelé Sadové ulice. Patří k nim také paní Olga a Eva. „Bojím se, jestli mají takovou zodpovědnost. Třeba, když si vaří, aby to bylo bezpečné i pro nás,“ říká Olga. „Tady na ulici je hodně malých dětí... Já proti lidem z toho domova nic nemám, ráda si s nimi na ulici povykládám, ale občas chodí a chtějí peníze a nemyslím si, že to je pro ty děti dobré,“ dodává Eva.

Náhradní využití domu

Naopak náměstek Ivo Slavotínek ubezpečuje, že v domech chráněného bydlení žijí vždy jen ti, kteří jsou na samostatný život připraveni a jsou ho schopni. I tak hledá pro nově zakoupený dům náhradní využití. „Uvažujeme, zda by nebyla tato nemovitost využitelná pro transformaci dětských domovů, tedy pro bydlení dětí bez zdravotního postižení,“ popisuje Slavotínek.

Olomoucké hejtmanství aktuálně připravuje projekty chráněného bydlení pro lidi s kombinovaným postižením například taky v Zábřehu, Šumperku, Lipníku nad Bečvu nebo Senici na Hané.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio