Olomoucké hejtmanství by mělo příští rok dostat od státu víc peněz na opravy silnic než letos

1. listopad 2022 11:28

Silničáři z Olomouckého kraje už plánují, do jakých dopravních staveb se příští rok pustí. V krajském rozpočtu je na ně zatím vyčleněno 160 milionů korun. Zástupci hejtmanství dále počítají, že se na opravách bude podílet Státní fond dopravní infrastruktury. Přispět by na ně měl větší částku než letos.

„Dostat se z jedné stany na druhou, to byl sprint,“ popisuje Marcela Melková, ředitelka základní školy v Určicích na Prostějovsku ještě donedávna každodenní problémy na křižovatce hned při vjezdu do obce. „Dopravní situace, která tady byla zejména kolem osmé hodiny, když žáci přicházejí do školy, byla velmi nebezpečná,“ dodala.

Čtěte také

Určice společně s Olomouckým krajem nakonec nebezpečné místo nahradily kruhovým objezdem. Podle nezávislého starosty Petra Kouřila přitom ještě na přelomu roku řadu týdnů nebylo jasné, jestli Určice se stavbou objezdu za 28 milionů uspějí. Jejich projekt byl takzvaně pod čarou. „Docela dlouho probíhaly jednání s Olomouckým krajem, zda vůbec tato etapa bude řešena,“ uvádí Kouřil.

Důvodem je dlouhodobý nedostatek peněz na opravy silnic druhých a třetích tříd, které Olomoucký kraj spravuje. Stejně jako Určice před rokem teď o finance budou bojovat i další starostové obcí. O tom, kdo uspěje, bude podle náměstka hejtmana Michala Záchy z ODS rozhodovat také to, jestli se obci například podaří dosáhnout na některou z dotací.

V návrhu rozpočtu počítá kraj podle Záchy na opravy silnic s částkou 160 milionů korun. Víc by podle něj pak měly kraje dostat od státu. „Příslib ze Státního fondu dopravní infrastruktury je také navýšení finančních prostředků. Celkem stát má krajům místo čtyřech miliard rozdělit šest miliard korun, což by mohl být nárůst pro kraj zhruba o 70 až 80 milionů korun,“ zmiňuje Zácha.

Vyšší rozpočet neznamená více oprav

Přesto se podle Záchy může stát, že kraj neopraví výrazně víc silnic. „Tam nejsem velkým optimistou. Nárůst nových nákladů jde z firem cítit na každém kroku. Takže ano, buďme rádi, že dostaneme víc, ale nebude to znamenat, že bychom udělali dvakrát tolik,“ je si vědom Zácha.

V havarijním nebo nevyhovujícím stavu je aktuálně v kraji 1600 kilometrů silnic.

Spustit audio