Olomoucké hejtmanství nechá prověřit dopravní zakázky krajské správy silnic

21. duben 2021

Zakázky olomoucké krajské správy silnic z posledních několika let prověří audit. Rozhodlo o tom vedení hejtmanství kvůli informacím z diáře šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka. Podle serveru Seznam Zprávy se politik vládního hnutí snažil ovládnout dopravní zakázky v regionu, který předchozí čtyři roky vedla koalice ANO, ODS a ČSSD. Faltýnek k rozhodnutí současné krajské koalice v úterý řekl, že k němu nemá informace.

„Členové rady Olomouckého kraje v minulém týdnu s velkou nelibostí a znepokojením zavnímali zprávy v některých médiích, které můžeme označit jako Faltýnkův deníček, které naznačovaly některé možné nekalosti, které se děly v minulých obdobích také na úrovni Olomouckého kraje,“ řekl na tiskové konferenci olomoucký hejtman Josef Suchánek z koalice Pirátů a Starostů a nezávislých.

Podle informací Seznam zpráv je ve zmíněném diáři šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka popsaný klíč, podle kterého se mají veřejné dopravní zakázky v regionu přidělovat. Kraj je proto nechá prověřit auditem. „Zejména nás bude zajímat to období, o kterém se psalo. To byl rok 2018 a 2018 nebo možná celé ty čtyři roky. Chceme prověřit systém a způsob zadávání zakázek do vypsání výběrového řízení, jestli třeba někdo nebyl zvýhodňován nebo upřednostňován,“ upřesňuje náměstek hejtmana Michal Zácha z ODS.

Správa silnic Olomouckého kraje ročně investuje do oprav cest stovky milionů korun. Forenzní audit provede externí firma. Vedení kraje zároveň jedná s právníky o případném dalším postupu, pokud by audit ukázal pochybení. „Rozjíždíme intenzivní právní konzultace celé problematiky, kterou my jako laici vnímáme ve dvou rovinách. A to je případná rovina trestně-právní a rovina náhrady škody, která byla případně správě silnic Olomouckého kraje respektive Olomouckému kraji způsobena,“ zmiňuje náměstek hejtmana Ivo Slavotínek z KDU-ČSL.

Podle Jaroslava Faltýnka je zadání auditu záležitostí Olomouckého kraje. „Nemám k tomu žádné informace a je to samozřejmě věc vedení Olomouckého kraje,“ uved Faltýnek. Informace z diáře podle Radiožurnálu prověří detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

autor: bas
Spustit audio