Olomoucké hejtmanství ode dneška funguje podle nové organizační struktury. Změny kritizuje opozice

1. duben 2016

Krajský úřad v Olomouci má ode dneška novou organizační strukturu. Už nefunguje samostatný odbor kultury, nově je součástí oddělení s názvem stavební úřad. Lidé z politických hnutí ProOlomouc a Starostové a nezávislí to kritizují a mluví o střetu zájmů. Podle vedení kraje jde ale o plánovanou reorganizaci, která má zvýšit efektivitu hejtmanství.

Šantovka Tower. Spor úředníků a památkářů o stavbu této 75 metrů vysoké budovy v centru Olomouce dokonce řešil i Ústavní soud. Podle opozičního Adolfa Jílka z TOP 09 je to jeden z typických příkladů, proč chce vedení kraje památkáře umlčet.

„Je to velké riziko, že může docházet ke střetu zájmů. Vyjádření památkářů a vyjádření stavebního úřadu jdou ve velké části případů proti sobě. Tam dochází k tomu, že pokud budou pod jedním vedoucím, tak ten bude protěžovat vždy jen jednu stranu. Památkáři potom budou utlačeni nebo se budou chovat tak, že to půjde proti duchu zákona,“ domnívá se Jílek.

Ředitelka Krajského úřadu Lucie Štěpánková s tím zásadně nesouhlasí. Podle ní jsou změny jen kosmetické a mají zjednodušit fungování úřadu.

„I na jiných úřadech jsou tyto dva veřejné zájmy sloučeny. Primárním cílem bylo zefektivnit chod úřadu, to znamená zrušit vícestupňové řízení, aby se nestávalo to, že šest řadových zaměstnanců řídí tři nadřízení,“ vysvětluje.

Opozici ale dává za pravdu i nezávislý právník. Libor Jarmič. Změny považuje za nestandardní: „Ideální stav by byl, aby ty odbory sloučené nebyly, pokud jejich stanoviska mohou jít proti sobě.“

„Já to vidím jako předvolební téma. Témat k diskuzi v Olomouckém kraji příliš není. Jsem rád, že je toto téma otevřeno a diskutuje se o něm. Pokud se o něm bude diskutovat věcně a správně a se znalostí věci, tak se diskuzi vůbec nebráním,“ reaguje sociálnědemokratický hejtman Jiří Rozbořil.

Připomíná přitom, že změny se nijak nedotknou příspěvkových organizací kraje. Další personální změny na úřadě prý v blízké době neplánuje.

autor: kra
Spustit audio