Olomoucké kočičí depozitum hlásí stav přeplnění

24. srpen 2015

Už druhý týden pobývá čiperný kocour Tomík v olomouckém depozitu Pomocné ruce při ordinaci veterinářky Jitky Tesaříkové. Momentálně se v zařízení spolu s Tomíkem nachází téměř šedesát koček a také několik psů.

Právě léto je v depozitu podle doktorky Tesaříkové jedno z nejvytíženějších období roku: „Lidé odjíždějí na dovolenou a není takový zájem. Kočky rodí na jaře, takže všechna koťátka teď vylézají a je jich také hodně zraněných nebo nemocných. Teď momentálně tedy máme přeplněno. S pejsky je to během roku zhruba stejné, míváme maximálně kolem tří pejsků.“

Depozitum spolupracuje i s olomouckým magistrátem, nejvíce zraněných a nemocných koček sem přiváží městská policie.

„Spolupracujeme také s takzvanými krmiči, kteří se starají o divoké toulavé kočky. Ty nám pomáhají odchytávat, u nás se poté kastrují, vypouštějí zpátky a koťátka se dávají k adopci,“ doplnila veterinářka.

S chodem depozita i s hledáním nových domovů pro kočky a psy pomáhají především dobrovolníci. Jedním z nich je i paní Alice Vorlíčková: „Já jsem nezaměstnaná, tak než abych doma houpala nohama, tak tady mám alespoň pocit, že mě někdo potřebuje.“

Kocour Tomík

Pracovníci depozita se potýkají především s lidskou nezodpovědností, která je příčinou většiny smutných zvířecích osudů. Některé kočky čekají v depozitu i mnoho měsíců, jiné mají větší štěstí a po několika týdnech si je vyzvedávají noví majitelé. Snad se tedy dočká i hravý kocour Tomík.

„Jsme rádi, když nám pak lidé posílají fotky koček, které jsme jim třeba předávali jako koťátka. My pak vidíme, že se mají jako v ráji. Z toho máme hrozně dobrý pocit a víme, že to má smysl,“ uzavřela paní Vorlíčková.

Kočky v olomouckém depozitu
Spustit audio