Olomoucké Letecké muzeum je opět v provozu

1. květen 2011

Leteckém muzeum v Olomouci-Neředíně včera slavnostně zahájilo svou druhou sezónu. Nově nabízí větší výstavní plochu a na ní i více exponátů. Mezi hlavní lákadla náleží prototyp největšího československého letounu Let L-610 M, který zde byl dovezen teprve před několika dny z Kunovic na Uherskohradišťsku.

Koncepce tohoto stroje pochází ze závěru 80.let minulého století, upřesnil ředitel muzea Zdeněk Svobodník. "Byl to vlastně dopravní letoun pro 40 cestujících určený pro vzlet a přistání na travnatých letištích a na menších plochách. Nakonec ale ten vývoj nedošel tak daleko, aby toto letadlo bylo schopné požadavky splnit. Byly vyrobeny jen prototypy, které se testovaly, samozřejmě létaly. Také stroj, který tu máme, byl ve vzduchu. Sériová výroba byla zahájena v 90.letech, ale tehdejší majitel ji záhy stopnul," dodal Svobodník.

V Leteckém muzeu návštěvníci dále uvidí například historický letecký trenažér z roku 1953 vyrobený v Olomouci, letouny MiG-21, Aero L-39C Albatros, kabiny letadel, letecké motory či výstroj.

autor: sra
Spustit audio