Olomoucké Muzeum umění otevřelo novou výstavu Šero i jas. Návštěvníci ji mohou vidět zatím virtuálně

18. duben 2020

Kurátorky Muzea umění v Olomouci připravily novou výstavu s názvem Šero a jas. Zahrnuje výběr obrazů, grafik i soch z muzejních sbírek s motivy přírody. Expozice je ale kvůli nouzovému stavu nepřístupná, zájemci si ji zatím můžou prohlédnout pouze virtuálně na internetu. My jsme dostali výjimku.

„Je to taková komornější výstava ze sbírek Muzea umění Olomouc a společně s kolegyní Anežkou Šimkovou jsme se pokusily o takový kurátorský experiment, kdy jsme se rozhodly, že nebudeme brát ohled na dobu vzniku uměleckých děl, na materiál, zda je to grafika, malba, socha, ale půjdeme vyloženě po tom tématu přírody stvořené výtvarnými umělci. Šlo nám spíše o takovou polohu tajemna, zrození. Dopustily jsme se takového trošku experimentu v tom, že jsme porušily i hranice vysokého umění a art brut, kdy jsme promíchaly díla od profesionálních umělců a neškolených naivních umělců. Jde tedy o takovou výtvarnou esej, takový experiment,“ popisuje kurátorka Šárka Belšíková.

Zahájení výstavy bylo odloženo kvůli vládním opatřením zamezujícím šíření koronaviru v České republice. Výstavu si můžete prohlédnout alespoň pomocí videa, které doprovodí i komentář její spoluautorky Šárky Belšíkové.

Kurátorka Šárka Belšíková slibuje, že výstava v Muzeu umění počká na své opravdové návštěvníky. Expozice totiž zůstane i po otevření muzeí. Podle plánu vlády to mohlo být od 25. května.

autor: bam
Spustit audio