Olomoucké Science Café poodhalí záhady vesmíru

22. listopad 2012

Slunce, planety Sluneční soustavy, blízké i vzdálené galaxie. Unikátní snímky těchto fascinujících a stále záhadných objektů představí přední český popularizátor astronomie Jiří Grygar. Stane se tak během dalšího olomouckého Science Café, které pořádá Academia film Olomouc společně s univerzitním projektem PopUP. Třetí díl s podtitulem Pohledy do nebe se odehraje tradičně poslední úterý v měsíci - 27. listopadu 2012 od 18:00 v Café 87.

Nedávné velké vědecké objevy jedné z nejmenších černých děr, či přímo nové planety, na níž by mohl existovat život, utvrzují astronomy i laickou veřejnost ve faktu, že neprobádaný vesmír stále skýtá nová překvapení. Alespoň některé z nich v Olomouci poodhalí renomovaný český astronom a astrofyzik, RNDr. Jiří Grygar, CSc. Návštěvníkům Science Café poskytne možnost vidět exkluzivní snímky z pozemních i kosmických observatoří a během přednášky nastíní veškerá fakta a tajemství, která jsou s vesmírem v současné době spojená.

Detektiv v oblasti astronomie
RNDr. Jiří Grygar, CSc. (*1936) se věnuje popularizaci astronomie a astrofyziky. Předmětem jeho výzkumu jsou fotometrie, spektroskopie hvězd, meziplanetární hmota a astročásticová fyzika; krom toho se zabývá komplikovaným vztahem mezi vědou a vírou. V roce 1996 obdržel cenu Kalinga, již za popularizaci vědy uděluje UNESCO. Jeho autorská bibliografie čítá více než 200 odborných prací, řadu populárně naučných knih i vzdělávacích pořadů pro televizi. Velice přínosný je jeho každoroční přehled zásadních astronomických objevů, který pod názvem Žeň objevů pravidelně sestavuje od roku 1966. V říjnu 1971 byla objevena planetka s označením 3336, jež následně začala nést jeho příjmení – Grygar.

Astronom Jiří Grygar

Bourání vědeckých klišé
Science Café se snaží poukazovat na fakt, že věda je naprosto zásadní součást kultury. Posláním tohoto projektu je sdílet a dál šířit aktuální vědecké poznatky a bourat tak hranice mezi vědou a veřejností. Vše se navíc, jak napovídá sám název, odehrává v neformálním prostředí - konkrétně v Olomouci byla zvolena oblíbená kavárna Café 87.

Science Café III s Jiřím Grygarem proběhne v úterý 27. listopadu v 18.00 v horním patře kavárny Café 87 (Denisova 824/47).

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka