Olomoucké ztráty a nálezy mají plné sklady. Úředníci řeší, kam s věcmi, které nenašly svého majitele

28. únor 2019

Jen minimum věcí z olomouckých skladů ztrát a nálezů najde svého původního majitele. Co s přeplněnými místnostmi na několika místech ve městě, řeší úředníci magistrátu. Většina z věcí skončí ve sběrných dvorech. Jiný osud ale pravděpodobně potká desítky nalezených jízdních kol.

Ivana Buriánková mi otevírá jeden ze tří skladů ztrát a nálezů. „Toto je sklad, kde byly uschovány nejstarší nalezené věci, které podléhají tříleté lhůtě,“ popisuje Buriánková.

Před pár dny tu vyklidili tuny věcí, ke kterým se tři roky nikdo nepřihlásil. Teď bývalou výměníkovou stanici zaplnily desítky bezprizorních kol. Mluvčí radnice Michal Folta je se mnou obhlíží a říká, že prodávat je nemá vzhledem k jejich stavu valný užitek. Nabízí se proto dobročinná varianta.

Ztráty a nálezy z Olomouce

„Existují tady takové možnosti, jako věnovat je obecně prospěšné společnosti, která ta kola může potom poskytnout třeba do jiných zemí, kde ještě dobře poslouží,“ říká mluvčí radnice.

Podle Ivany Buriánkové ztrácíme všelicos. „Může to být oblečení, jsou to věci z Dopravního podniku města Olomouce, tašky, batohy, francouzské hole,“ říká Buriánková.

Také mobily a hlavně tuny klíčů. Ale třeba i kočárek včetně plné kojenecké láhve, naštěstí prý bez dítěte. Michal Folta přidává i jednu kuriozitu. „V jednom ze skladů je dokonce náhrobní kámen, který někdo ztratil,“ říká s úsměvem Folta. Ve dvou velkých místnostech skladu ale vidím například i zrezivělou průmyslovou váhu, akvárium, ale třeba i celkem zánovní dopravní značku. „Někdo ji vezme. Po nějaké době, až ho přestane bavit s ní chodit, ji zahodí,“ vysvětluje mi Michal Folta možnost, jak se značka ztrát a nálezů mohla dostat.

Ztráty a nálezy z Olomouce

Ročně Ivana Buriánková zaeviduje průměrně dvanáct stovek nalezených věcí. Málokteré se prý ale dostanou k majiteli. „Z těch dvanácti set se dostane k původnímu majiteli tak stovka,“ přibližuje Buriánková.

Podle olomouckých správců ztrát a nálezů ztrácíme stále víc věcí. Pokud je chceme získat zpět, je ideální, abychom k němu měli nějaký doklad, zvlášť u cennějších věcí. Minimálně, abychom aspoň dovedli hledaný předmět dobře popsat. 

Postup, jak zjistit, zda se našla vaše ztracená věc, najdete na stránkách olomouckého magistrátu ZDE.
Vyhledávání oznámení o nálezech naleznete přímo na úřední desce v kategorii Ztráty a nálezy (nutno nastavit ručně) ZDE.

autor: bam
Spustit audio