Olomouckou Erenburgovu ulici obsadili dělníci, začala její několikaměsíční uzavírka

10. květen 2019

Dnešním dnem začíná několikaměsíční rekonstrukce Erenburgovy ulice v olomouckém Hejčíně, která patří mezi nejvytíženější dopravní spojky ve městě. Řidiči ji budou muset kvůli opravám objíždět až do konce září. S komplikacemi musí počítat i obyvatelé domů. Kromě těch dopravních, si dočasně musí zvyknout na rozkopané chodníky. 

„V exponovaných časech to bude pro auta katastrofa“ obává se místní obyvatelka paní Denisa. Už tak přetíženou ulici Erenburgovu čeká do konce září úplná uzavírka. Podle dat policie tudy denně projede patnáct tisíc aut. Koordinátor BESIPu Miroslav Charouz potvrzuje, že se jedná o důležitou obslužnou trasu pro velkou část Olomouce, jezdí tudy i nákladní doprava pro místní firmy. „Jsou tam školy, je tam gymnázium, vozí se tam spousta dětí. Bude to klást obrovské nároky na ostatní obslužné komunikace, které vedou okolo tohoto místa,“ přibližuje Charouz.

Uzavírka Erenburgovy ulice v Olomouci

Objízdná trasa bude podle Marka Černého z olomouckého magistrátu jediná. „Objízdná trasa povede třídou Míru a ulicí Na Šibeníku. Takzvaná křižovatka U Anči by se měla zjednodušit, protože v tom místě bude Erenburgova zaslepena,“ popisuje Černý.

Uzavírka Erenburgovy ulice v Olomouci

Na uzavírku už se připravují například nedaleké Moravské železárny. Strojírenská firma věří, že problém pro kamiony vyřeší objížďkou přes obec Horka nad Moravou nebo oficiální objížďkou. Na velmi špatný stav silnice a chodníků v Erenburgově ulici si lidé stěžují už několik let. Až letos se podařilo městu najít potřebné peníze. Podle náměstka primátora Martina Majora z ODS přijde stavba na necelých 19 milionů korun.

„Lidé si dlouhodobě stěžují, že kanalizační přípojky, které jsou pod touto komunikací, jsou v takovém stavu, že vibrace ruší život v okolních domech. Bude vyměněna kompletně kanalizace i vodovod,“ popisuje Major.

Do září stihnou dělníci podle náměstka Majora vybudovat i nový přechod pro chodce. Zatímco dřív silnice sloužila jen na svoz řepy, v současnosti tu podle policie projede 15 tisíc aut denně. Od září by už tak měl být provoz na frekventované ulici Erenburgově díky opravám tišší.

autor: bam
Spustit audio