Olomoucký kraj bude příští rok hospodařit se schodkovým rozpočtem. Jak hejtmanství pokryje deficit?

13. prosinec 2022 11:01

Zastupitelé Olomouckého kraje schválili na svém pondělním jednání rozpočet na příští rok. Hejtmanství bude podle něj hospodařit s příjmy zhruba 7,2 miliardy korun a výdaji téměř 7,8 miliardy korun. Schodek 572 milionů korun pokryje přebytkem z letoška a revolvingovým úvěrem.

Rozpočet pro příští rok počítá s růstem příjmů o pětinu, ale také vysokými výdaji. „Největší výdaje máme samozřejmě v energiích. Jsou to příspěvkové organizace, které nás stojí spoustu peněz. Je to dopravní obslužnost, tam jsou veliké nárůsty. Jsou to samozřejmě povinné zvýšení platů, které vyplývají ze zákona,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek zvolený za koalici Pirátů a Starostů a nezávislých.

Výdaje za energie podle něj kraji z letošních 145 milionů vzrostou na zhruba půl miliardy. Hejtmanství pro příští rok počítá se schodkem víc než půl miliardy korun. Pokrýt ho chce pomocí finančního zůstatku z letoška a úvěru.

„My bychom určitě dávali větší položku z rozpočtu do investic.“
Ladislav Okleštěk z hnutí ANO

„Příjmy máme zaokrouhleně 7,2 miliardy korun, výdaje 7,78 miliardy korun. Ten rozdíl necelých 600 milionů korun potom hradíme z tzv. financování, což je úvěr a finance, které jsme si odložili z přebytku hospodaření,“ dodává Suchánek.

Podle něj vedení kraje odhaduje, že přebytek hospodaření by se za letošek mohl vyšplhat na tři čtvrtiny miliardy korun. Při hlasování o rozpočtu se zdrželi někteří opoziční zastupitelé. „My bychom určitě některé věci udělali jinak. Určitě bychom dávali větší položku z rozpočtu do investic. Ale rozumím tomu. Je to o mentalitě těch, kteří rozpočet tvoří, protože mají nějakou vizi, mají svou představu a mají taky nějakou investiční odvahu, vysvětlil své důvody bývalý hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk z hnutí ANO.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio