Olomoucký kraj je první v republice v třídění odpadu

27. květen 2011

Olomoucký kraj se loni probojoval na republikovou špičku ve třídění odpadů. Obyvatelé regionu vytřídili průměrně 73 kg papíru, plastu, skla, nápojových kartonů a kovů. Celostátní průměr loni činil 52 kg na osobu. Výsledky dnes zveřejnila společnost EKO-KOM, která s Olomouckým krajem při separaci odpadů spolupracuje.

Vynikajících výsledků dosáhl kraj díky ochotě obyvatel účastnit se třídění odpadů. Druhým faktorem je, že mají odpad kam nosit. Hustota kontejnerové sítě je v Olomouckém kraji nadprůměrná.

Podporu a popularizaci třídění odpadů hodlá letos kraj směřovat zejména na Přerovsko, Prostějovsko, Litovelsko a Mohelnicko, které za ostatními lokalitami zaostávají.

V rámci speciální kampaně budou letos na podzim, na sídlištích v Přerově a Prostějově, rozdávány sady tašek na tříděný odpad. V pilotní fázi projektu to bude asi 1000 kusů, které mají motivovat obyvatele, aby více třídili odpad.

EKO-KOM dodá letos do kraje dalších 650 nových kontejnerů na separaci odpadů. Nyní slouží jedno kontejnerové hnízdo pro přibližně 132 obyvatel. Loni počet kontejnerů vzrostl o 4 %.

Do systému EKO-KOM je v regionu zapojená drtivá většina obcí, celkem 383. Na třídění odpadů má možnost se podílet 99,6 % obyvatel kraje.

autor: kor
Spustit audio