Olomoucký kraj jedná s ministerstvem sociálních věcí o zjednodušení udělování dotací na školní obědy

26. listopad 2018

Olomoucký kraj zatím nevyužil ani korunu z dotací ministerstva práce a sociálních věcí na obědy pro děti ze sociálně slabších rodin. Zdůvodňuje to složitou administrativou a peníze čerpá z jiných programů. Po kritice se hejtmanství rozhodlo s ministerstvem jednat o zjednodušení podmínek.

„Stojí to přes pětistovku na měsíc na jedno dítě,“ uvedla už dříve Ladislava Kokiová. O dotované obědy požádala pro své dvě děti, které navštěvují základní školu v Hanušovicích. „Takhle jim aspoň můžu koupit, co potřebují do školy, zaplatit jim výlet. Můžu ty peníze využít jinde a to nám pomáhá nejvíc,“ dodala.

Příspěvek jim zprostředkovala šumperská organizace Společně-Jekhetane, se kterou spolupracuje Olomoucký kraj. „Některé školy s tímto projektem nesouhlasí, jiné školy to mají nastavené tak, že pokud by těch dětí bylo minimálně deset, tak do toho půjdou. Říkají, že ta administrativa kolem toho je složitá,“ vysvětlila za organizaci Lenka Čermáková. Peníze dostávají od ministerstva školství.

„Podle nám dostupných údajů je do projektu zapojeno v Olomouckém kraji 85 základních škol. Výše finančních prostředků představuje 1,9 milionu korun pro zhruba 573 žáků,“ upřesnila mluvčí kraje Eva Knajblová.

Dotační program na školní obědy vypsalo i ministerstvo práce a sociálních věcí, některé kraje z něj dohromady čerpají desítky milionů korun. Olomoucké hejtmanství mezi ně ale nepatří. „Nastavené podmínky, jako například ta, aby rodina byla v systému sociální podpory, omezují celou řadu dětí, které rovněž nemají přístup k obědům,“ kritizuje kraj ústy své mluvčí Evy Knajblové dotační pravidla.

S ministerstvem chce proto jednat o jejich zjednodušení. „O nastavení výzev se zapojenými kraji komunikujeme a na základě zkušeností administrativu postupně zjednodušujeme,“ potvrzuje mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Barbara Hanousek Eckhardová s tím, že v loňském roce kraje na dotované školní obědy vyčerpaly 20 milionů korun.

autor: tas
Spustit audio

Související