Olomoucký kraj letos přispěje na opravu dětských dopravních hřišť v Prostějově a Mohelnici. V Zábřehu se chystají postavit úplně nové

23. duben 2019

O zhruba půldruhého milionu korun navýšilo olomoucké hejtmanství částku vyčleněnou na dotace oprav dětských hřišť. Ani posílený rozpočet ale poptávku po nich nepokryje. Ani z poloviny. Mezi šťastlivce, kteří dostanou největší dotaci, patří Prostějov, Mohelnice a taky Zábřeh. Tamní radnice s pomocí krajských peněz postaví hřiště nové.  

„V současné době provozujeme dvanáct dopravních hřišť, kde probíhá pravidelná dopravní výuka. Připomínám, že je povinná ze zákona, takže děláme maximum pro to, aby děti měly co nejkratší dojezdovou vzdálenost, aby se té výuky mohly pravidelně účastnit,“ řekl Miroslav Charouz, dopravní expert a koordinátor BESIPu. Olomoucký kraj chce letos podpořit výstavbu nového dopravního hřiště v Zábřehu a rekonstrukci hřišť v Prostějově a Mohelnici.

„Vyškolené dítě zná z hlediska novinek v pravidlech silničního provozu mnohem více než jeho rodiče. Takže tímto chceme přispět k tomu, aby se lidé naučili bezpečnému chování, aby používali bezpečnostní prvky,“ dodal Charouz. Do dotační výzvy se přihlásily obce s projekty za více než deset milionů korun, kraj je proto v letošním roce nedokáže pokrýt všechny.

„Původně jsme tam dali alokaci tři miliony korun s tím, že to zkusíme. Žádostí se sešlo hodně, ta požadovaná částka převýšila deset milionů korun, proto vedení kraje ještě navýšilo tu alokaci ze třech milionů na 4 600 000 korun,“ uvedl náměstek olomouckého hejtmana Jan Zahradníček z hnutí ANO. Plánované rozdělení peněz ještě musí schválit krajské zastupitelstvo na svém zasedání na konci dubna. Z Olomouce Barbora Taševská, český rozhlas.

autor: tas
Spustit audio