Olomoucký kraj má nového hejtmana, stal se jím Jiří Rozbořil

19. listopad 2012

Nové pětapadesátičlenné zastupitelstvo Olomouckého kraje dnes zvolilo nového hejtmana - lídra ČSSD Jiřího Rozbořila. Ve svém úvodním projevu slíbil, že nebude zástupcem úzké skupiny obyvatel kraje a vidí průniky ve volebních programech koaličních i opozičních stran.

"Vždy jsem deklaroval, že budu otevřený všem názorům a námětům, které zlepší život v našem kraji," řekl ve svém projevu nový hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil.

Původně plánované protesty z řad veřejnosti organizované přes sociální sítě se na ustavujícím zastupitelstvu Olomouckého kraje neuskutečnily. Studenti olomoucké Univerzity Palackého přijímají nové složení rady kraje se smíšenými pocity. Zatímco někteří nesouhlasí s ustavením levicové koalice ČSSD a KSČM, kdy navíc školství má spravovat bezpartijní Zdeněk Švec v barvách komunistů, jiní vysokoškoláci levicovou krajskou vládu vítají.

Podle politologa Pavla Šaradína se levicové krajské koalice ČSSD a KSČM nemusí lidé obávat. Navíc levicové zaměření vyplývá ze socioekonomické struktury kraje, kde tradičně ve volbách tyto dvě strany vítězí. "Koalice KSČM - ČSSD už fungovaly v jiných krajích a nic mimořádného se tam nestalo a pokud bude silná pravicová opozice, tak to kraji může jenom prospět," míní Šaradín.

Prvním náměstkem nového hejtmana je Alois Mačák z ČSSD, který bude mít na starosti dopravu. Michael Fischer opět povede zdravotnictví, Yvona Kubjátová odbor sociálních věcí a Radovan Rašťák obhájil post kultuního náměstka.
KSČM má dva náměstky. Zdeněk Švec z Mohelnice povede školství a Michal Symerský bude mít na starosti regionální rozvoj, životní prostředí, zemědělství či majetek. Oproti předchozím čtyřem letům se snížil počet náměstků ze sedmi na šest.

Opozici tvoří v zastupitelstvu Olomouckého kraje zástupci ODS a Koalice pro Olomoucký kraj. Ti slíbili, že budou kontrolovat každý krok nové krajské rady.

Blanka Mazalová

Spustit audio