Olomoucký kraj má ode dneška nové vedení. Hejtmanem se stal Oto Košta z Hnutí ANO

9. listopad 2016

Dnes poprvé se sešli noví zastupitelé Olomouckého kraje. Na svém ustavujícím zasedání složili slib a oficiálně zvolili svého hejtmana. Dosavadního sociálnědemokratického Jiřího Rozbořila v jeho křesle střídá 59letý lékař Oto Košta z Hnutí ANO. Bývalý a budoucí hejtman se už domluvili na spolupráci.

Jiří Rozbořil před svým odchodem musel absolvovat velkou inventuru. Jeho bývalá pracovna voní čerstvým vymalováním, police jsou vyklizené a věčně přeplněný stůl je teď nezvykle prázdný. Jiří Rozbořil se ale bude do této kanceláře ještě nějaký čas vracet. Dohodl se tak s nastupujícím hejtmanem z Hnutí ANO Otou Koštou.

„Jako asistent rozhodně ne. Jsou tady ale jisté dokumenty a určité rozjeté věci, které je potřeba dodělat. Než by do toho nový hejtman vnikl, tak by to chvilku trvalo,“ říká.

Čtyři roky v čele hejtmanství v koalici sociální demokracie a komunistů hodnotí Jiří Rozbořil pozitivně. Důkazem jsou podle něj třeba investice do zdravotnictví, které v uplynulém volebním období překročily tři čtvrtě miliardy korun.

Téměř tři miliardy korun investoval kraj do silniční infrastruktury a postavil desítky kilometrů cyklostezek.

Naopak vedení kraje čelilo hned několika kauzám. Rezignovat třeba musel z pozice náměstka hejtmana sociálnědemokratický Alois Mačák. A to kvůli statisícovým darům od soukromých firem.

Sám Rozbořil byl loni v říjnu obviněný z podplácení policejního důstojníka v rámci operace Vidkun. Ani po roce ale nepadla obžaloba a on veškerá svá obvinění popírá: „Nebojím se říct, že to byla politická vražda. Potom hodnocení, jestli kauza byla, nebo nebyla, nebo byla uměle vytvořená, tak to už nechám na jiných orgánech.“

Olomoucký politolog Pavel Šaradín k tomu říká: „Nepochybně to byl člověk politický, který chtěl sociální demokracii vést do voleb i v letošním roce. To se nezdařilo. Nejen tato kauza, ale i to, jakým způsobem vypadala kandidátka a jak se sestavovala, jsou věci, které nepochybně na ten neúspěch sociální demokracie měly vliv."

Krajské volby tak suverénně ovládlo Hnutí Ano. V koalici následující čtyři roky budou společně pracovat se sociálními demokraty a ODS. Lidovci respektovali závěr vyjednávání a odešli do opozice. Připomíná jejich lídr Ivo Slavotínek: „My budeme velmi bedlivě sledovat jejich kroky, budeme k jejich řešením přikládat náš oponentní pohled. Budeme prostě dělat hlídacího psa demokracie, tedy to, co se od slušné, konstruktivní, ale přísné opozice očekává.“

Slavnostní slib složili noví zastupitelé Olomouckého kraje dnes dopoledne v rámci ustavujícího zasedání. Zvolili pak nového hejtmana, jeho náměstky a dalších členy rady.

autor: kra
Spustit audio